Κλείσιμο

Bayer: Αποζημίωση 11.000 ευρώ σε Γάλλο αγρότη με προβλήματα υγείας από ζιζανιοκτόνο

Ο αγρότης διεκδικούσε αποζημίωση μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ.

Αποζημίωση ύψους 11.000 ευρώ αναγκάστηκε να καταβάλει η γερμανική εταιρεία Bayer, έπειτα από διαταγή του γαλλικού δικαστηρίου, σε αγρότη για την ακούσια εισπνοή ζιζανιοκτόνου, τερματίζοντας έτσι έναν δικαστικό αγώνα που διήρκεσε 15 χρόνια, σύμφωνα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πολ Φρανσουά δήλωσε χαρακτηριστικά στο franceinfo «11.000 ευρώ για τόσο μεγάλη θυσία», καθώς είχε ζητήσει αποζημίωση μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters που δεν απάντησε άμεσα η Bayer.

Σύμφωνα με το franceinfo και την Le Monde, το ακριβές ποσό της αποζημίωσης είναι 11.135 ευρώ.

Ο αγρότης είχε ισχυριστεί ότι οι αναθυμιάσεις που εισέπνευσε από το ζιζανιοκτόνο Lasso, ένα προϊόν το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε από τη γαλλική αγορά, του προκάλεσαν νευρολογικά προβλήματα, ανάμεσά τους απώλεια μνήμης, λιποθυμίες και πονοκεφάλους.

Το περιστατικό συνέβη το 2004.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε το 2020 έφεση της παρασκευάστριας εταιρείας του Lasso, της Monsanto, η οποία στο μεταξύ είχε γίνει θυγατρική της Bayer, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να αποφασίσει το δικαστήριο της Λιόν το ύψος της αποζημίωσης που θα επιδίκαζε στον αγρότη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ