Καλίν: ΕΕ και Έλληνες να εκτιμήσουν ότι ο Ερντογάν δίνει ευκαιρία στη διαπραγμάτευση!

Καλίν: ΕΕ και Έλληνες να εκτιμήσουν ότι ο Ερντογάν δίνει ευκαιρία στη διαπραγμάτευση!

Οι διευρυμένες επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα ξεκινήσουν ακριβώς από εκεί που σταμάτησαν (το 2016), δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, εμφανίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν να... κάνει χάρη σε Αθήνα και Βρυξέλλες για την επανεκκίνησή τους. 

«Ο πρόεδρός μας άνοιξε το δρόμο για αυτή τη διαδικασία δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη διαπραγμάτευση. Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί τόσο από πλευράς ΕΕ όσο και από ελληνικής πλευράς. Γιατί προηγουμένως, περίπου 1 με 1,5 μήνα πριν, είχαμε συμφωνήσει στο να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές, αλλά αυτό ανεστάλη λόγω της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας. Ελπίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πάλι τέτοια κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν υπενθύμισε πως οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν το 2002 και αφορούσαν κατά μείζονα λόγο τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ και άλλων ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Διευκρίνισε ότι η ακριβής ημερομηνία έναρξης των επαφών δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, αλλά εκτίμησε ότι θα ξεκινήσουν άνευ απροόπτου από την επόμενη εβδομάδα. Ο Καλίν ανέφερε δε το ρόλο που διαδραμάτισε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών επαφών. 

Όπως δήλωσε ο κ. Καλίν, οι συζητήσεις θα διεξαχθούν σε τρία επίπεδα, καθώς παράλληλα θα ξεκινήσουν πολιτικές και στρατιωτικές διαβουλεύσεις.
 

Πηγή: skai.gr