Κάλεσμα Τζόνσον προς G7 για παροχή εκπαίδευσης σε κάθε παιδί

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο οικοδεσπότης της συνόδου του G7 Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε κατά την πρώτη συνεδρίαση της συνόδου στην Κορνουάλη τους υπόλοιπους ηγέτες να συμβάλλουν σε προσπάθεια παροχής εκπαίδευσης σε κάθε παιδί στον κόσμο.

Προς το σκοπό αυτό ανακοίνωσε κονδύλι 430 εκατομμυρίων λιρών προς τον Παγκόσμιο Συνεταιρισμό για την Εκπαίδευση (που ιδρύθηκε το 2002), ως βοήθεια από το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε τα πιο ευάλωτα παιδιά ανά τον πλανήτη, ιδίως κορίτσια, να αρχίσουν σχολική εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το Λονδίνο θα φιλοξενήσει στο τέλος του επόμενου μήνα τη Σύνοδο Παγκόσμιας Εκπαίδευσης, με στόχο να συγκεντρωθούν 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση των ηγετών του G7 συζητήθηκε η «καλύτερη ανοικοδόμηση» μετά από την πανδημία και τρόποι βιώσιμης ανάκαμψης έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για όλους. Κεντρικής σπουδαιότητας σε αυτή την επιδίωξη θεωρείται από τη βρετανική κυβέρνηση η ισότιμη πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Τέθηκαν επίσης στο τραπέζι η αντιμετώπιση των προκλήσεων ως προς τις κοινωνικές ανισότητες, την ισότητα των φύλων και τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας υπολογίζεται ότι 1,6 δισεκατομμύρια παιδιά έμειναν χωρίς σχολική εκπαίδευση, με τα κορίτσια να πλήττονται περισσότερο αφού είχαν ήδη να αντιμετωπίσουν αυξημένες διακρίσεις σε βάρος τους, φτώχεια, βία και σε ορισμένες χώρες αναγκαστικούς γάμους.

Οι ηγέτες των χωρών του G7 επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο στόχο που είχαν θέσει το Μάιο οι Υπουργοί Εξωτερικών του ομίλου για να μπουν 40 εκ. κορίτσια στη σχολική εκπαίδευση και 20 εκ. κορίτσια να αρχίσουν να διαβάζουν έως την ηλικία των δέκα ετών την επόμενη πενταετία.
 
Ήδη η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν προσφέρει 25 και 700 εκ. ευρώ αντιστοίχως προς το σκοπό αυτό και αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις τις προσεχείς ημέρες από τους υπόλοιπους ηγέτες.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να βγουν χώρες από τη φτώχεια και να ηγηθούν μίας παγκόσμιας ανάκαμψης είναι επενδύοντας στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση των κοριτσιών».

Χαρακτήρισε δε «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι κάθε μέρα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση επειδή είναι κορίτσια ή λόγω φτώχειας ή λόγω του τόπου όπου γεννήθηκαν.

Πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της συνόδου, ο κ. Τζόνσον είχε χωριστές διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Το βράδυ οι ηγέτες θα παραστούν σε δεξίωση με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο βοτανικό κήπο Eden Project στην Κορνουάλη, όπου και θα δειπνήσουν κλείνοντας την πρώτη ημέρα της συνόδου.