Λιβύη: Ο Σάρατζ θέλει να καταλάβει άλλες δυο πόλεις πριν την εκεχειρία

Λιβύη: Ο Σάρατζ θέλει να καταλάβει άλλες δυο πόλεις πριν την εκεχειρία

Να συνεχίσει τις επιθέσεις του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, έως ότου ανακτήσει δύο πόλεις στρατηγικής σημασίας, προκειμένου αποκλείσει το ενδεχόμενο η  Ρωσία να δημιουργήσει βάση στη Λιβύη, επιθυμεί ο σ Σάρατζ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτεεικών Φάτι Μπασάγκα στο Bloomberg.

Η παραπάνω δήλωση γίνεται μόλις μια ημέρα αφότου ο Χάφταρ και Αλ Σίσι ανακοίνωσαν μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα 8 Ιουνίου.

«Θα υπάρξουν πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ανατολή, αλλά πρέπει να πρώτα να πάρουμε την Σίρτη και την Γιούφρα», είπε. «Πρέπει να αποτρέψουμε τη Ρωσία από τη δημιουργία βάσεων εκεί», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Μπασάγκα, μόνο μετά την ανάκτηση της πόλης Σύρτη και της βάσης Γιούφρα, ο Σάρατζ θα είναι ανοικτός για πολιτικές συνομιλίες με τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Χάφταρ χθες ανακοίνωσε στο Κάιρο ότι σταμάτησε τις επιθέσεις για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης και ότι επιδιώκει μια πολιτική διαδικασία που θα θέσει τέλος στον πόλεμο.

Η Σύρτη, στο δυτικό άκρο της περιφέρειας με σχήμα ημισελήνου που ελέγχεται από τον Χάφταρ, έχει συμβολική αξία για την κεντρική κυβέρνηση επειδή εκεί με τη βοήθεια Αμερικανών και συμμάχων οι Λιβυκές δυνάμεις νίκησαν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εκεί το 2016.

Η Ρωσία έχει υποστηρίξει τις δυνάμεις του Χαφτάρ στέλνονταμισθοφόρους ενώ πρόσφατα ανέπτυξε μαχητικά τζετ στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τον στρατό των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει αδιευκρίνιστο εάν τα αεροσκάφη αυτά συμμετείχαν στις τελευταίες μάχες για την ανάκτηση της Σύρτη.

Πηγή: bloomberg