Κλείσιμο

ΗΒ: Υπό πίεση ξανά η υπουργός Εσωτερικών για πιθανή παραβίαση του υπουργικού κώδικα

Η πιθανή παραβίαση του υπουργικού κώδικα έγκειται στο ότι απαγορεύεται πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης να ζητούν από τους ανεξάρτητους κρατικούς λειτουργούς να εργάζονται επί ζητημάτων που δεν άπτονται της κυβερνητικής πολιτικής.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Υπό πίεση από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης βρίσκεται με αφορμή μία ακόμα πιθανή παραβίαση του υπουργικού κώδικα η Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σουέλα Μπράβερμαν.

Σύμφωνα με αποκάλυψη των Sunday Times, η υπουργός ζήτησε από κρατικούς αξιωματούχους να της κανονίσουν κατ' ιδίαν μαθήματα οδικής αγωγής μετά από κλήση που έλαβε από την τροχαία για υπερβολική ταχύτητα πέρυσι το καλοκαίρι. Τα ομαδικά μαθήματα οδικής αγωγής στη Βρετανία είναι ένας τρόπος να αποφύγουν οι παραβάτες τους βαθμούς ποινής στο δίπλωμα οδήγησης. Κύκλοι γύρω από την υπουργό ανέφεραν πως θέλησε να εξετάσει την πιθανότητα ατομικών μαθημάτων για λόγους ασφαλείας.

Η πιθανή παραβίαση του υπουργικού κώδικα έγκειται στο ότι απαγορεύεται πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης να ζητούν από τους ανεξάρτητους κρατικούς λειτουργούς να εργάζονται επί ζητημάτων που δεν άπτονται της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε σύντομη δήλωσή της στις τηλεοπτικές κάμερες το μεσημέρι της Δευτέρας η κα Μπράβερμαν δήλωσε ότι έλαβε κλήση, πλήρωσε το πρόστιμο, χρεώθηκε τους βαθμούς ποινής και επομένως είναι «πολύ σίγουρη» πως δεν έγινε οτιδήποτε ανάρμοστο στην όλη υπόθεση.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, παρόλα αυτά, έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση του ανεξάρτητου συμβούλου υπουργικής διαγωγής για το κατά πόσο υπήρξε παραβίαση του υπουργικού κώδικα.

Πιθανή αποπομπή της κ. Μπράβερμαν από την κυβέρνηση περιγράφεται από τους Βρετανούς πολιτικούς συντάκτες ως «ναρκοπέδιο» για τον κ. Σούνακ, καθώς η Υπουργός Εσωτερικών έχει απομείνει η πιο υψηλόβαθμη εκπρόσωπος της πλέον συντηρητικής πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος.

Παράλληλα, η κα Μπράβερμαν δεν έχει κρύψει τις ηγετικές της φιλοδοξίες, έχοντας ήδη διεκδικήσει δύο φορές την ηγεσία των Τόρις με κεντρική θέση την πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.

Είναι η δεύτερη παρόμοια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η υπουργός, η οποία είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση από την ίδια υπουργική καρέκλα εντός ημερών από το σχηματισμό της βραχύβιας κυβέρνησης της Λιζ Τρας, λόγω άλλης παραβίασης του υπουργικού κώδικα.

Συγκεκριμένα είχε στείλει επίσημο κυβερνητικό έγγραφο σε Συντηρητικό βουλευτή από προσωπικό της λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Υποστηρικτές της κ. Μπράβερμαν κάνουν λόγο για «κυνήγι μαγισσών» λόγω των θέσεων της στο μεταναστευτικό.