Ιταλία: Στη θάλασσα ακόμα οι 1.500 μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο - Περιμένουν λιμάνι να τους δεχθεί

659 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, 387 στο Ocean Viking της SOS Méditerranée και 438 στο πλοίο SeaWatch3

Σχεδόν 1.500 μετανάστες που διασώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο περιμένουν σήμερα πως θα μπορέσουν να αποβιβαστούν σύντομα σε ένα λιμάνι, ανακοίνωσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

659 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, 387 στο Ocean Viking της SOS Méditerranée και 438 στο πλοίο SeaWatch3 της οργάνωσης SeaWatch.

Η SeaWatch ανακοίνωσε απόψε ότι οι ιταλικές αρχές επέτρεψαν στο πλοίο της να προσεγγίσει το λιμάνι του Τάραντα, στο "τακούνι" της "ιταλικής μπότας".

"Μεγάλη ανακούφιση, αλλά και ανησυχία: δύο ημέρες ταξιδιού μας περιμένουν, που σημαίνει επιπλέον δεινά γι' αυτούς που έχουν ήδη υποστεί πολλά", δήλωσε με λύπη η ΜΚΟ σε μήνυμά της στο Twitter.

Χιλιάδες μετανάστες έφθασαν τις τελευταίες εβδομάδες στα ιταλικά νησιά Λαμπεντούζα και Σικελία, με αυτοσχέδια σκάφη ή αλιευτικά που ήταν συχνά σαπιοκάραβα ή ακόμη διασώθηκαν στη θάλασσα από τις ΜΚΟ ή την ιταλική ακτοφυλακή.

Από την 1η Ιανουαρίου, 38.778 άνθρωποι έφθασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης, έναντι 27.771 την ίδια περίοδο του 2021 και 12.999 το 2020, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ