Ιταλία: Ποια είναι η στάση της Ακροδεξιάς συμμαχίας έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν

Προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις διατηρεί το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Αναποφάσιστος δηλώνει ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους.

Η Ιταλία ετοιμάζεται για τις κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με διαρροές από δημοσκοπικές εταιρίες (η δημοσιοποίησή των γκάλοπ απαγορεύεται τις δυο τελευταίες εβδομάδες πριν την κάλπη) τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας», με πρόεδρο την Τζόρτζια Μελόνι, αυξάνουν τα ποσοστά τους, αγγίζοντας το 26% με 27%. Κάτι που σημαίνει πως θεωρείται περισσότερο από πιθανό ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στην επόμενη Βουλή, αλλά και στη Γερουσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι σύμμαχοί τους βρίσκονται σε δύσκολη θέση: Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να μην ξεπεράσουν, συνολικά, το 20%. Στην περίπτωση, δηλαδή, σύνθεσης νέας κυβέρνησης από την συντηρητική συμμαχία, αναμένεται να βρεθούν σε μειονεκτική θέση, έναντι του κόμματος της Μελόνι.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον θα αλλάξει η στάση της Ιταλίας, στο ευρωπαϊκό και διεθνές σκηνικό μετά τις εκλογές της Κυριακής. Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» τάσσονται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας. Η Λέγκα, όμως, επιμένει ότι πρέπει να υπερισχύσει άμεσα ο διάλογος. Ο Μπερλουσκόνι δηλώνει «ατλαντιστής», αλλά θέλει να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Πούτιν.

Μαζική συγκέντρωση στη Ρώμη

Απόψε, στην πλατεία του Λαού της Ρώμης, την Piazza del Popolo, η συμμαχία Δεξιάς και άκρας Δεξιάς ολοκληρώνει, με μαζική συγκέντρωση, την προεκλογική της εκστρατεία. Αύριο στον ίδιο χώρο θα μιλήσει ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα.

«Στηρίξτε με, για να μπορέσει να εκλεγεί, στην Ιταλία η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός» επιμένει η Τζόρτζια Μελόνι. «Το ότι είσαι γυναίκα, από μόνο του, δεν λέει τίποτα. Διότι συνεχίζει να σε εκφράζει το πατριαρχικό μοντέλο», της απαντά ο Ενρίκο Λέτα. Τα ιταλικά κόμματα έχουν ακόμη μιάμιση μέρα στην διάθεσή τους για να πείσουν τους αναποφάσιστους. Σχεδόν το ένα τρίτο, δηλαδή, των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Κύριο ρόλο αναμένεται να παίξουν οι θέσεις των κομμάτων σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ρωσία, διότι και στην Ιταλία τις τελευταίες ώρες αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η ανησυχία που προκαλούν οι απειλές του Βλάντιμιρ Πούτιν για πυρηνική επίθεση.

Πηγή: DW - Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.