Κλείσιμο

Ισραηλινός στρατός: Δεν υπάρχει καμία ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα - «Ο πληθυσμός τα πάει καλά»

«Δεν υπάρχει έλλειψη νερού, υπάρχει αρκετό φαγητό για τις επόμενες εβδομάδες και δεν υπάρχει έλλειψη φαρμάκων στα νοσοκομεία», δήλωσε αξιωματούχος του IDF, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για το αντίθετο

Καθώς η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας επίκειται και ο στρατός συνεχίζει να δίνει εντολή στους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν νότια, ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας - παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για το αντίθετο.

«Από τώρα, μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Δεν υπάρχει έλλειψη νερού, υπάρχει αρκετό φαγητό για τις επόμενες εβδομάδες και όσον αφορά τις προμήθειες φαρμάκων, από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει έλλειψη στα νοσοκομεία», δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος σύμφωνα με τους Times of Israel

Ο ίδιος συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες στη μετακίνηση ανθρώπων μέσα σε λίγες μέρες στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, αλλά «ο πληθυσμός τα πάει καλά». 

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, περίπου 700.000 άνθρωποι από τον εκτιμώμενο πληθυσμό του 1,1 εκατομμυρίου της βόρειας Γάζας έχουν εκκενωθεί νότια τις τελευταίες ημέρες.

Κατά την 15η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και μετά την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα από το Ισραήλ εξαιτίας της οποίας οι 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα – οι μισοί από τους οποίους παιδιά και έφηβοι— βρίσκονται χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Σήμερα, το πέρασμα της Ράφα άνοιξε από την Αίγυπτο για δύο ώρες, επιτρέποντας να περάσουν 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια -τρόφιμα και φάρμακα αλλά όχι καύσιμα - στον πολύπαθο αποκλεισμένο Παλαιστινικό θύλακα. 

Το Ισραήλ έχει τονίσει ότι θα φροντίσει η βοήθεια αυτή να μην φτάσει στη Χαμάς, αλλά μόνο στους «αμάχους» και μάλιστα «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», καθώς έχει ζητήσει την εκκένωση του βόρειου τμήματος.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας εξέδωσε μία ανακοίνωση τονίζοντας ότι η εξαίρεση των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα, θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.

“Κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και την Αίγυπτο να συνεργαστούν άμεσα για τον εφοδιασμό σε καύσιμα και υγειονομικό υλικό πρώτης ανάγκης, πριν χαθούν περισσότερα θύματα στα νοσοκομεία”, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: skai.gr