Ισραήλ: Οι ταραχές στην Πλατεία των Τζαμιών κλονίζουν την κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ

Η κυβέρνηση συνασπισμού του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ εμφανίζεται κλονισμένη έπειτα από νέο κύμα βίας στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα μετην ισραηλινή αστυνομία, νωρίς εχθές το πρωί, εκατοντάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνουν πέτρες στην Πλατεία πριν από την άφιξη των εβραίων πιστών στο σημείο, τον ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού και τον τρίτο ιερό χώρο του ισλάμ.

Οι δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας πραγματοποίησαν και πάλι έφοδο στην Πλατεία των Τζαμιών για να ακολουθήσουν συγκρούσεις, αλλά και δριμείες επικρίσεις στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για 19 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν χτυπηθεί από σφαίρες από καουτσούκ, δύο ημέρες μετά τις εκτεταμένες συγκρούσεις στον ίδιο σημείο που προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσότερων 150 ανθρώπων .

Αργά το βράδυ σήμερα, το αραβικό κόμμα του Ισραήλ Raam ανέστειλε την υποστήριξή του προς τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος κατόρθωσε να συσπειρώσει το Ιούνιο τα κόμματα της ισραηλινής δεξιάς, της αριστεράς, του κέντρου και, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ, ενός αραβικού κόμματος για να εκδιώξει από την εξουσία τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πολιτικές διαβουλεύσεις

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει τα αυθαίρετα μέτρα» στην Πλατεία των Τζαμιών, «θα υποβάλουμε την συλλογική μας παραίτηση», απείλησε το κόμμα Raam που συμμετέχει με 4 βουλευτές στον συνασπισμό που απαρτίζεται από 60 βουλευτές, έναν λιγότερο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η αναστολή της συμμετοχής του Raam δεν έχει βραχυπρόθεσμα συνέπειες για την κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ, διότι οι εργασίες της Κνεσέτ έχουν διακοπεί μέχρι τις 5 Μαΐου, αλλά αποδυναμώνει περισσότερο την κυβέρνηση η οποία έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία πριν από έναν μήνα με την αποχώρηση ενός βουλευτής της δεξιάς.

Πολιτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ δήλωσαν ότι μέχρι την επαναλειτουργία της βουλής, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα και να σταθεροποιήσει τον συνασπισμό.

Από την πλευρά του, το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε και πάλι σήμερα τους βουλευτέςτης δεξιάς να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού και να σχηματίσουν μία «κυβέρνηση της δεξιάς» με την συμμετοχή των ορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.

«Οταν οι εβραίοι δεν μπορούν να βαδίσουν με ασφάλεια στην Ιερουσαλήμ για το Πάσχα...υπάρχουν βουλευτές της δεξιάς τον συνασπισμό που αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση έχει φθάσει στο τέλος της διαδρομής της», ανακοίνωσε το Λικούντ.

Το ζήτημα των ιερών τόπων

«Το Αλ-Ακσα είναι δικό μας και οι εβραίοι δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα στον τόπο αυτόν», δήλωσε ο Ισμαΐλ Χανίγε, αρχηγός της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας.

Από την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών και στην συνέχεια την προσάρτησή της, οι εβραίοι έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στην Πλατεία των Τζαμιών ορισμένες ώρες, αλλά όχι για να προσευχηθούν. Η προσευχή γίνεται κατά κανόνα στο τείχο των Δακρύων, αν και τα τελευταία χρόνια οι ορθόδοξοι εβραίοι πηγαίνουν μυστικά για να προσευχηθούν στην Πλατεία των Τζαμιών, το Ορος του Ναού στην ιουδαϊκή παράδοση.

Η Ιορδανία, ο τοποτηρητής της Πλατείας των Τζαμιών, επέρριψε σήμερα στο Ισραήλ την ευθύνη για την νέα κλιμάκωση της βίας και ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ κάλεσε εβραϊκό κράτος «να θέσει τέρμα στα παράνομα και προκλητικά μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Μαχμούντ Αμπάς για να τον συγχαρεί για την «ψυχραιμία και την ορθή κρίση του» στην υπόθεση και να τον διαβεβαιώσει ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρά της Παλαιστίνης και ότι ο ίδιος θα έλθει σε επαφή με τις δύο πλευρές για τον τερματισμό της ισραηλινής κλιμάκωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στο Βατικανό, κατά την ευλογία «Urbi et Orbi» για το Πάσχα, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε «ελεύθερη» πρόσβαση στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ: ας μπορέσουν Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι και όλοι οι κάτοικοι της Ιερής Πόλης, μαζί με τους προσκυνητές, να ζήσουν την εμπειρία της ομορφιάς της ειρήνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ