Ισραήλ: Η Κνεσέτ απέρριψε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου

H πρόταση μομφής κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αμφιλεγόμενο σχέδιο μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ), η οποία κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αμφιλεγόμενο σχέδιο μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης

Η πρόταση μομφής καταψηφίσθηκε από 59 βουλευτές, ενώ 53 ψήφισαν υπέρ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωσή του για την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης, εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Νωρίτερα σήμερα το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 είχε αναφέρει ότι ο Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει την αναστολή της μεταρρύθμισης, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο Ισραήλ, αλλά και την ανησυχία συμμάχων της χώρας. 

Το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ Histadrut ανακοίνωσε νωρίτερα άμεση γενική απεργία απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

«Καλώ σε γενική απεργία (...) αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το Κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ, επικεφαλής του μεγαλύτερου ισραηλινού συνδικάτου. «Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την νομοθετική διαδικασία και θα το κάνουμε».

Την ανακοίνωση αυτή ακολούθησε η ανακοίνωση της Ιατρικής Ενωσης του Ισραήλ που κηρύσσει επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.

Ηδη, έχουν διακοπεί οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ