Επίθεση ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού στον Μπάιντεν: «Δεν είμαστε πια αστέρι στη σημαία σας»

"Το Ισραήλ δεν είναι άλλο ένα αστέρι στην αμερικανική σημαία" δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι «ανησυχεί πολύ» για τη μεταρρύθμιση της ισραηλινής κυβέρνησης σε όσον αφορά το δικαστικό σύστημα προκάλεσε την έκρηξη του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταλάβουν ότι το Ισραήλ είναι μια ανεξάρτητη χώρα, και όχι άλλο ένα αστέρι στη σημαία των ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας πρωί της Τετάρτης, απαντώντας στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου.

«Το Ισραήλ δεν είναι άλλο ένα αστέρι στην αμερικανική σημαία. Είμαστε δημοκρατία και περιμένω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να το καταλάβει αυτό» δήλωσε ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Ο Μπεν-Γκβίρ δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «το Ισραήλ εκτιμά το δημοκρατικό καθεστώς εκεί (σ.σ στις ΗΠΑ) και θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλο τον κόσμο - οι άνθρωποι εδώ (σ.σ Ισραήλ) πήγαν σε εκλογές και έχουν τις δικές τους επιθυμίες».

Ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε χθες Τρίτη να διαγράφει την προοπτική να επισκεφθεί σύντομα την Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ερωτηθείς αν θα προσκαλέσει τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης συμμαχίας δεξιάς, ακροδεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «όχι άμεσα».

Κατόπιν, ο κ. Μπάιντεν επέκρινε την πολύ αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ που προωθούσε ο κ. Νετανιάχου προτού τελικά αναγκαστεί να την αναστείλει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού προκάλεσε έκρηξη μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα.

Πηγή: skai.gr