Ισπανία: Πρόστιμο 10,2 εκατ. σε φαρμακοβιομηχανία για «υπερβολική» τιμή πώλησης φαρμάκου

Έχοντας εξασφαλίσει μονοπώλιο, η Leadiant όρισε τιμή «14 φορές υψηλότερη» από ένα παρόμοιο φάρμακο που κυκλοφορούσε στην ισπανική αγορά μέχρι το 2010

Η ισπανική Επιτροπή Ανταγωνισμού (CNMC) ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου 10,2 εκατομμυρίων ευρώ στην ιταλική φαρμακοβιομηχανία Leadiant, που κατηγορείται ότι διέθεσε σε «υπερβολική» τιμή στην αγορά ένα φάρμακό της που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σπάνιας νόσου.

Η φαρμακοβιομηχανία έκανε «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά» με το φάρμακο CDCA-Leadiant, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με εγκεφαλοτενοντώδη ξανθωμάτωση (CTX), μια σπάνια ασθένεια που σχετίζεται με την παραγωγή πρωτογενών χολικών οξέων, αναφέρει η ανακοίνωση της ισπανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την CNMC, το φάρμακο είναι επί του παρόντος «το μόνο διαθέσιμο στην Ισπανία για τη θεραπεία αυτής της σπάνιας ασθένειας». Οι περίπου 50 ασθενείς στην Ισπανία που πάσχουν από εγκεφαλοτενοντώδη ξανθωμάτωση πρέπει να λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο εφ’ όρου ζωής.

Έχοντας εξασφαλίσει μονοπώλιο, η Leadiant όρισε τιμή «14 φορές υψηλότερη» από ένα παρόμοιο φάρμακο που κυκλοφορούσε στην ισπανική αγορά μέχρι το 2010, επισημαίνει το CNMC.

Εκτός από το πρόστιμο των 10,2 εκατομμυρίων δολαρίων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλεί τη φαρμακοβιομηχανία να διαπραγματευτεί με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας τη διάθεση του συγκεκριμένου φαρμάκου σε μειωμένη τιμή.

Σε βάρος της ιταλικής φαρμακοβιομηχανίας είχε επιβληθεί πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ από την ολλανδική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην Ολλανδία, μια συσκευασία με 100 κάψουλες είχε φθάσει το 2019 να πωλείται έναντι 14.000 ευρώ, όταν το 2008 κόστιζε μόλις 46 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ