Ισημερινός: Η κυβέρνηση εναντίον υποψήφιων στις τοπικές εκλογές που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών

Απέφυγε ωστόσο να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των υποψηφίων, ή των κομμάτων στα οποία ανήκουν

Η κυβέρνηση του Ισημερινού κατήγγειλε χθες Τετάρτη τους φερόμενους δεσμούς υποψήφιων στις τοπικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου με τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες, ιδίως την παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Σαπάτα έστειλε στην εισαγγελία κατάλογο 28 υποψηφίων για θέσεις δημάρχων και περιφερειαρχών που φέρονται να χρηματοδοτήθηκαν από διακινητές ναρκωτικών και ανθρώπους που επιδίδονται στην παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Πρόκειται για «28 πρόσωπα, 22 άνδρες και έξι γυναίκες, που συνδέονται με τα φερόμενα αδικήματα της διακίνησης ναρκωτικών, της παράνομης εξόρυξης και άλλα αδικήματα», τόνισε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

Απέφυγε ωστόσο να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των υποψηφίων, ή των κομμάτων στα οποία ανήκουν.

Πρόκειται για υποψηφίους στις εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου για να αναδειχθούν δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και περιφερειάρχες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Σαπάτα, υποψήφιοι που βαρύνουν υποψίες ότι συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών διεκδικούν δήμους σε 11 από τις 24 επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της παραθαλάσσιας επαρχίας Γουάγιας, από τις πιο επικίνδυνες και στρατηγικές για τις εξαγωγές ναρκωτικών στο εξωτερικό, καθώς και στην επαρχία Πιτσίντσα, στις Άνδεις, στην οποία υπάγεται διοικητικά η πρωτεύουσα Κίτο.

Ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, ο Ισημερινός μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια από μέρος των οδών διέλευσης σε μείζονα κόμβο της διακίνησης ναρκωτικών και βρίσκεται αντιμέτωπος με κύμα βίας άνευ προηγουμένου, που συνδέεται με το χρυσοφόρο λαθρεμπόριο. Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών απογειώθηκε από τις 14 ανά 100.000 κατοίκους το 2021 στις 25/100.000 το 2022. Οι κατασχέσεις ναρκωτικών αυξήθηκαν θεαματικά. Ενώ στις φυλακές διαπράττονται η μια πίσω από την άλλη σφαγές που αποδίδονται σε συγκρούσεις συμμοριών συνδεόμενων με τα καρτέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ