Δώρο γενεθλίων στον Ζελένσκι τα άρματα μάχης της Δύσης

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι,χθες, γιόρταζε τα 45α γενέθλιά του και τα δώρα που έλαβε δεν ήταν μόνο από το Βερολίνο αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες που στέλνουν στο Κίεβο 31 Abrams

Της Αθηνάς Παπακώστα

Έπειτα από εβδομάδες διστακτικότητας που δημιούργησε εκνευρισμό στους συμμάχους της Γερμανίας, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε, τελικά, το «ναι» και ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα προμηθεύσει τελικά με 14 άρματα μάχης Leopard 2 την Ουκρανία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι,χθες, γιόρταζε τα 45α γενέθλιά του και τα δώρα που έλαβε δεν ήταν μόνο από το Βερολίνο αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες που στέλνουν στο Κίεβο 31 Abrams.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται, άλλωστε, να είχε ξεκαθαρίσει στον Γερμανό καγκελάριο ότι, Ηνωμένες Πολιτείες και Βερολίνο θα έστελναν μόνο μαζί άρματα μάχης στην Ουκρανία. Γεγονός το οποίο φέρεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο για να καμφθούν οι αντιστάσεις του Βερολίνου.

«Η απόφασή μας αυτή είναι αποτέλεσμα έντονων διαβουλεύσεων, για ακόμη μία φορά, με τους συμμάχους και τους διεθνείς μας εταίρους», τόνισε ο Όλαφ Σολτς απευθυνόμενος στη γερμανική Μπούτεσταγκ.

Πλέον στόχος του Βερολίνου είναι να δημιουργηθούν δύο τάγματα με Leopard 2. Τα γερμανικής κατασκευής τανκς θα προέρχονται από τα αποθέματα που διαθέτουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Εμφανώς ανακουφισμένος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την ικανοποίησή του και ευχαρίστησε προσωπικά τον Όλαφ Σολτς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Τετάρτη.

Το Βερολίνο ανάβει επίσης το πράσινο φως και για την εξαγωγή Leopards από τρίτες χώρες. Η Πολωνία πίεζε άλλωστε εδώ και καιρό τη Γερμανία να της επιτρέψει να δώσει 14 από τα συγκεκριμένα άρματα μάχης στην Ουκρανία ενώ, πρόθυμες να προμηθεύσουν τους Ουκρανούς με τανκς τύπου Leopard είναι και η Φινλανδία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Την ίδια στιγμή, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι, θα στείλει 14 άρματα μάχης Challenger 2 ενώ δεκάδες πιο ελαφρά τανκς μαχης AMX-10 RC αναμένεται να στείλει και η Γαλλία.

Η στρατηγική αυτή στροφή της Δύσης ενισχύεται και από την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν 31 άρματα μάχης τύπου M1 ABRAMS αξίας 400 εκατ. δολαρίων στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπογράμμισε ότι η Δύση είναι ενωμένη, το ίδιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ολόκληρος ο κόσμος. Ξεκαθάρισε δε ότι, η βοήθεια που δίνεται στην Ουκρανία είναι για να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τα εδάφη της και δεν αποτελεί επιθετική απειλή για τη Ρωσία τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι «εάν τα ρωσικά στρατεύματα επιστρέψουν στη Ρωσία, αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει σήμερα».

Η Ουάσιγκτον, αυτή τη στιγμή, καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα Abrams καθώς είναι πολύπλοκα και στη λειτουργία αλλά και τη συντήρηση. Ωστόσο, τα εν λόγω άρματα μάχης θα κάνουν μήνες να φτάσουν στο Κίεβο καθώς, όπως σημειώνουν ειδικοί, μεταξύ άλλων, ακόμη και η διαδικασία χρηματοδότησης για τα ίδια τα άρματα μάχης θα διαρκέσει καιρό.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες. Ειδικότερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ αλλά και με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο στο επίκεντρο αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας βρέθηκε η στενή τους συνεργασία για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι πίεζε εδώ και καιρό για πιο σύγχρονα, δυτικού τύπου, άρματα μάχης καθώς ζει με τον φόβο μία νέας, γιγαντιαίας επίθεσης την άνοιξη. Ειδικότερα, είχε απευθύνει έκκληση ξανά και ξανά για 300 τανκς. Τελικά, όπως μετέδιδε χθες το αμερικανικό δίκτυο CNN, αναμένεται να λάβει - σύμφωνα πρώτους υπολογισμούς -  94 και η Μόσχα ήδη προειδοποιεί ότι όλα τα δυτικά όπλα θα καταστραφούν από τις δυνάμεις της στο πεδίο χαρακτηρίζοντας την απόφαση των δυτικών ως "ακριβή ανοησία". Την ίδια στιγμή, η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία κάνει λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση».

Λίγους μήνες πριν η τωρινή στροφή της Δύσης θα έμοιαζε αδιανόητη καθώς, πλέον, οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν διστάζουν να πατήσουν τις «κόκκινες» γραμμές της Ρωσίας. Το Βερολίνο, σημειώνει ο βρετανικός Guardian, πήρε αυτό που ήθελε – περισσότερη κάλυψη από τις ΗΠΑ μολονότι, χρειάστηκε να υποκριθεί σε έναν βαθμό ότι δεν τη χρειάζεται. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ακαδημίας Πολιτικής Ασφάλειας του Γερμανικού Στρατού, Έκερχαρντ Μπόουζ τόνισε ότι το να δεσμευτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μία τέτοια απόφαση ήταν κρίσιμο ζητούμενο ώστε να αποφύγει η Ευρώπη να βρεθεί αντιμέτωπη - ολομόναχη - με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ανέφερε ότι τα πρώτα Leopard 2  δεν θα αναπτυχθούν νωρίτερα από τους τρεις επόμενους μήνες στην Ουκρανία με τη γερμανική κυβέρνηση να επισημαίνει ότι γρήγορα θα αρχίσει και η απαιτούμενη εκπαίδευση για τη χρήση τους. 

Πηγή: skai.gr