Κλείσιμο

Ιράν: Συνελήφθησαν δυο γυναίκες που δέχθηκαν επίθεση με γιαούρτι επειδή είχαν ακάλυπτο το κεφάλι τους - Βίντεο

Στο βίντεο δύο πελάτισσες σε κατάστημα προσεγγίζονται από έναν άνδρα, ο οποίος αρχίζει να τους μιλάει έντονα. Έπειτα ο άνδρας παίρνει αυτό που φαίνεται να είναι ένα δοχείο με γιαούρτι από ένα ράφι και θυμωμένος το πετάει στα κεφάλια τους.

Δύο γυναίκες συνελήφθησαν στο Ιράν ενώ δέχθηκαν επίθεση με γιαούρτι, επειδή δεν κάλυπταν τα μαλλιά τους δημόσια. Στο βίντεο δύο πελάτισσες σε κατάστημα προσεγγίζονται από έναν άνδρα, ο οποίος αρχίζει να τους μιλάει έντονα. Έπειτα ο άνδρας παίρνει αυτό που φαίνεται να είναι ένα δοχείο με γιαούρτι από ένα ράφι και θυμωμένος το πετάει στα κεφάλια τους.

Όμως το δικαστικό σώμα του Ιράν ανέφερε ότι οι δύο γυναίκες, που δέχθηκαν την επίθεση… έχουν τεθεί υπό κράτηση επειδή έδειξαν τα μαλλιά τους, κάτι που είναι παράνομο στη χώρα! Πάντως, και ο επιτιθέμενος συνελήφθη επίσης για «διατάραξη της δημόσιας τάξης».Οι συλλήψεις έγιναν μετά από μήνες διαδηλώσεων στη χώρα με αίτημα τον τερματισμό της υποχρεωτικής μαντίλας. Το βίντεο δείχνει τις γυναίκες στο κατάστημα, να περιμένουν να εξυπηρετηθούν από ένα μέλος του προσωπικού. Ένας άντρας, που φαίνεται να είναι περαστικός, τις βλέπει και μπαίνει στο κατάστημα. Αφού τους μιλάει, τους επιτίθεται ρίχνοντας γιαούρτι. Στη συνέχεια ο καταστηματάρχης διώχνει το δράστη από το κατάστημα. 

Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και στη συνέχεια οι τρεις συνελήφθησαν, μετέδωσε το δικαστικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan. Πρόσθεσε δε ότι έχουν εκδοθεί «απαραίτητες συστάσεις» προς τον ιδιοκτήτη του καταστήματος για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τη νομοθεσία. 

Στις γυναίκες του Ιράν δεν επιτρέπεται να μη φορούν χιτζάμπ δημόσια. Αλλά ο θυμός και η απογοήτευση με το νόμο έχουν οδηγήσει σε σφοδρές συγκρούσεις στην ιρανική κοινωνία.

Διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Ισλαμική Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο μετά το θάνατο της Μάχσα Αμινί, μιας 22χρονης κοπέλας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής στην Τεχεράνη, επειδή φέρεται ότι φορούσε το χιτζάμπ της «ακατάλληλα». Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν εκτελεστεί από τον Δεκέμβριο. Αλλά οι αρχές δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης.
 

Πηγή: bbc.com