Ιράν: Για «προπαγάνδα» κατηγορείται η κόρη του πρώην προέδρου Ραφσαντζανί

Πρώην βουλευτής και ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, η Φαεζέ Χασεμί Ραφσαντζανί, "κατηγορήθηκε για συνωμοσία, διατάραξη της δημόσιας τάξης και προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας"

Η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, η οποία κρατείται στην Τεχεράνη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, κατηγορείται για "προπαγάνδα" κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εν μέσω των διαδηλώσεων στο Ιράν κατά του θανάτου της Μαχσά Αμινί, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η δικαστική αρχή.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν ξέσπασαν στις 16 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής πέθανε στο νοσοκομείο, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών γιατί, σύμφωνα με την αστυνομία, παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία, που προβλέπει κυρίως να φορούν μαντίλα.

Πρώην βουλευτής και ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, η Φαεζέ Χασεμί Ραφσαντζανί, "κατηγορήθηκε για συνωμοσία, διατάραξη της δημόσιας τάξης και προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης Μασούντ Σεταγεσί σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη.

Η Χασεμί, 59 ετών, συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη γιατί παρότρυνε κατοίκους να διαδηλώσουν. Έχει καταδικαστεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν.

"Στις 10 Μαρτίου καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση και σε πρόσθετη ποινή δύο ετών στην οποία περιλαμβάνεται η απαγόρευση δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο", δήλωσε ο Μασούντ Σεταγεσί, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Και τον Ιούλιο, η ιρανική δικαιοσύνη την κατηγόρησε για προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας και βλασφημία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα τέλη του 2012, η Φαεζέ είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών για "προπαγάνδα" κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο πατέρας της, ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, πρόεδρος μεταξύ 1989 και 1997, ήταν ένας μετριοπαθής ηγέτης, που υποστήριζε τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση.

Σύμφωνα με έναν τελευταίο ιρανικό απολογισμό, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις από τις 16 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων 18 μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι ιρανικές αρχές, που διαψεύδουν οποιαδήποτε εμπλοκή των δυνάμεων της τάξης στον θάνατο της Μαχσά Αμινί, συνέλαβαν εκατοντάδες διαδηλωτές, χαρακτηρίζοντάς τους "ταραχοποιούς".
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ