Η οικογένεια της Μαχσά Αμινί στο Ιράν δέχεται απειλές θανάτου: «Αν διαδηλώσετε, θα σας σκοτώσουμε»

«Η οικογένειά μας δέχεται έντονη πίεση από αξιωματούχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να μην μιλήσουμε σε οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υποστηρίζει ο ξάδερφος της 22χρονης Αμινί που έγινε σύμβολο στο Ιράν 

Η οικογένεια της 22χρονης Mάχσα Αμινί, της Ιρανής κοπέλας που άφησε την τελευταία της πνοή στα χέρια της Αστυνομίας Ηθών μετά τη σύλληψή της πριν από τρεις εβδομάδες κι έγινε σύμβολο της ιρανικής καταστολής, υποστηρίζει ότι έχει δεχτεί απειλές θανάτου, αλλά και προειδοποιήσεις να μην λάβει μέρος στις διαδηλώσεις.

«Η οικογένειά μας δέχεται έντονη πίεση από αξιωματούχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να μην μιλήσουμε σε οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κανάλια εκτός Ιράν και να ενημερώσουμε οποιονδήποτε στον έξω κόσμο για τον θάνατό της» επεσήμανε στο BBC ξάδελφος της Mάχσα Αμινί.

Ο Ερφάν Μορτεζάι είναι μαχητής των Πεσμεργκά της Κομάλα, ενός εξόριστου ιρανικού κουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης που εδρεύει στο Ιράκ. Εδώ και χρόνια, πολύ πριν από τον θάνατο της εξαδέλφης του, επιχειρεί να ανατρέψει το ιρανικό καθεστώς.

Ο Εφράν χρησιμοποιεί το κουρδικό όνομα της 22χρονης, Ζίνα, με το οποίο ήταν γνωστή σε όλους τους γνωστούς κι αγαπημένους της. Το Μαχσά ήταν το ιρανικό της όνομα. Οι γονείς της αναγκάστηκαν να της το δώσουν καθώς ορισμένα κουρδικά ονόματα είναι απαγορευμένα στο Ιράν. 

«Η Ζίνα ήταν ένας κανονικός άνθρωπος, ήταν απολιτίκ», αναφέρει ο Ερφάν. «Το καθεστώς έφτιαχνε σενάρια και παραπληροφόρηση - λέγοντας ότι η Ζίνα ήταν σε επαφή μαζί μου και ότι εγώ τη δίδαξα και την έστειλα πίσω στο Ιράν για να κάνει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι εντελώς αβάσιμο» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις απειλές που δέχεται η οικογένεια του, οι οποίες τον ανησυχούν ιδιαιτέρως. «Βασανίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία. Οι αξιωματούχοι τού καθεστώτος μάς έχουν απειλήσει μέσω Instagram με ψεύτικους λογαριασμούς και έχουν πει στα μέλη της οικογένειας στο Ιράν ότι αν εμπλακούν στις διαδηλώσεις, μπορεί να σκοτωθούν».

Ωστόσο και ο Εφράν δέχεται απειλές κατά της ζωής του. «Και εγώ ο ίδιος δέχομαι τηλεφωνικές απειλές. Πως αν με δουν στην πόλη, θα με απαγάγουν και θα με σκοτώσουν» επισήμανε.  

Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιράν