Κλείσιμο

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η τουρκική Halkbank δεν είναι απρόσβλητη από δίωξη για παραβιάσεις των κυρώσεων στο Ιράν

Η Halkbank κατηγορείται ότι βοήθησε στο ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε το Ιράν να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις της Αμερικής

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε ότι η Halkbank, η οποία ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση, δεν είναι απρόσβλητη από δίωξη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης για φερόμενη παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν.

Η Halkbank κατηγορείται ότι βοήθησε στο ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε το Ιράν να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις της Αμερικής.

Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα της Halkbank ότι είναι απρόσβλητη από δίωξη στα δικαστήρια των ΗΠΑ λόγω του Νόμου περί Ασυλιών (FSIA) του 1976.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ να επανεξετάσει το αίτημα της Halkbank να απορρίψει τις διώξεις.

Ένας δικηγόρος της τουρκικής Halkbank είχε υποστηρίξει στους δικαστές ότι ο νόμος περί ασυλίας που αφορά οντότητες που ανήκουν σε κυρίαρχα κράτη προστατεύει το ίδρυμα από την ποινική δίωξη.

Ειδικότερα, οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές κατηγορούν την Halkbank ότι μετέτρεπε τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου σε χρυσό, και στη συνέχεια σε μετρητά για να εξυπηρετεί ιρανικά συμφέροντα, ενώ συνέτασσε πλαστά έγγραφα περί αποστολής τροφίμων για να δικαιολογεί τη μεταφορά των πετρελαϊκών εσόδων. Λένε επίσης ότι η Halkbank βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά 20 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1 δισ. νομιμοποιήθηκε μέσω του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.δίωξη εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που αφορούν την εμπορική δραστηριότητα.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται τόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όσο και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος. Η υπόθεση της Halkbank περιέπλεξε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας «ένα αθέμιτο, άσχημο» βήμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr