ΗΠΑ: Θα διατηρήσουμε 2 μεγάλες βάσεις στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση 2.000 στρατιωτών

Το Πεντάγωνο ενέκρινε τα σχέδια αποχώρησης από το Αφγανιστάν, ωστόσο θα διατηρήσει τις δύο από τις μεγαλύτερες βάσεις του στη χώρα αυτή, εφαρμόζοντας την εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μειωθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες στους 2.500 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Η μετεκλογική απόφαση του Τραμπ να μειωθούν σχεδόν στο μισό οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν (από 4.500 που είναι σήμερα), ανακοινώθηκε προτού να καθορίσει η στρατιωτική ηγεσία πώς ακριβώς θα γίνει η αποχώρηση. Παραμένουν επίσης αναπάντητα πολλά ερωτήματα για το μέλλον της αμερικανικής αποστολής μετά τις 20 Ιανουαρίου, όταν θα λήξει η θητεία του Τραμπ.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, έδωσε κάποιες πρώτες λεπτομέρειες για την αποχώρηση σε μια εκδήλωση του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς σήμερα. Είπε ότι εκτός από τις δύο μεγαλύτερες βάσεις, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν και «πολλές δορυφορικές βάσεις».

Ο αμερικανικός στρατός θα συνεχίσει επίσης τις δύο κύριες αποστολές του: θα βοηθά τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στη σύγκρουσή τους με τους Ταλιμπάν και θα εκτελεί αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα.

Ο Μίλι δεν αποκάλυψε ποιες βάσεις θα εγκαταλείψουν οι Αμερικανοί. Απέφυγε επίσης να κάνει εικασίες για το τι θα αποφασίσει ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όταν αναλάβει την προεδρία. «Το τι θα συμβεί μετά από αυτό εξαρτάται από τη νέα κυβέρνηση», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ