ΗΠΑ: Σχέδιο κατά των «όπλων - φαντασμάτων» ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν

Ενα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση των λεγόμενων "όπλων-φαντασμάτων", αυτών δηλαδή που δεν φέρουν σειριακό αριθμό, αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μία προσπάθεια να
αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα στη χώρα του.

Μιλώντας σε εκδήλωση, στον κήπο των Ρόδων, στον Λευκό Οίκο ο Tzo Μπάιντεν ανέφερε ότι "πρόκειται για όπλα που χρησιμοποιούν εγκληματίες"  γι΄αυτό και σκοπεύει να κάνει τα πάντα για να τους στερήσει αυτήν την επιλογή.

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα είναι παράνομη τόσο η κατασκευή κιτ συναρμολόγησης όπλων χωρίς σειριακούς αριθμούς όσο και η πώλησή τους από εξουσιοδοτημένα καταστήματα χωρίς έλεγχο ιστορικού. Αναμένεται βέβαια να προκαλέσει αντιδράσεις από υπέρμαχους της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων που προανήγγειλε ο Μπάιντεν και το υπουργείο Δικαιοσύνης τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα ένοπλης βίας στις ΗΠΑ και να περιορίσει τις μαζικές ένοπλες επιθέσεις.

Το 2021 το Γραφείο Οινοπνευματωδών, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF) είχε αναφέρει πως περίπου 20.000 "όπλα-φαντάσματα" ανακτήθηκαν από αστυνομικούς στη διάρκεια ερευνών για την εξιχνίαση εγκλημάτων – αριθμός δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2016, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Λευκού Οίκου.

Το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης απαγορεύει τα κιτ συναρμολόγησης όπλων χωρίς σειριακούς αριθμούς, τα οποία οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν διαδικτυακά ή σε καταστήματα χωρίς έλεγχο ιστορικού και στη συνέχεια να τα συναρμολογήσουν στο σπίτι μέσα σε 30 λεπτά.

Οι θάνατοι από όπλα αυξήθηκαν το 2021 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Gun Violence Archive. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν 20.726 θάνατοι στις ΗΠΑ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αυτοκτονίες. Μεταξύ αυτών ήταν 693 μαζικές ένοπλες επιθέσεις (σ.σ. με τον όρο αυτόν χαρακτηρίζονται οι επιθέσεις με 4 ή περισσότερα θύματα), από τις οποίες σκοτώθηκαν 702 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 2.800, σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρότεινε επίσης τον Στιβ Ντέτελμπαχ, πρώην εισαγγελέα από το Οχάιο, για τη θέση του επικεφαλής του ATF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ