ΗΠΑ: Σε υποχρεωτικό τεστ για τον κορωνοϊό θα υποβάλλονται οι ταξιδιώτες από την Κίνα

Οπως ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Ιανουαρίου και θα αφορά τις πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα υποχρεούνται από τις 5 Ιανουαρίου να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για Covid-19, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων στην αχανή ασιατική χώρα και της ανησυχίας για την «έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων» από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας.

Από τα μεσάνυχτα της 5ης Ιανουαρίου, «όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 2 ετών και άνω» θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για Covid-19 στο οποίο υποβλήθηκαν εντός 48 ωρών πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα. Το μέτρο ισχύει για τις πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού. «Οι δειγματοληψίες για την καταμέτρηση των νέων κρουσμάτων έχουν μειωθεί» στην Κίνα, υπογράμμισε αμερικανός αξιωματούχος.

Τα αρνητικά τεστ για Covid-19 (PCR ή αντιγόνου) πρέπει να επιδεικνύονται σε ελέγχους των αεροπορικών εταιρειών κατά την αναχώρηση των ταξιδιωτών. Όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από το ταξίδι, θα μπορούν εναλλακτικά να επιδείξουν βεβαίωση ανάρρωσης.

Ανάλογα μέτρα έχουν λάβει οι αρχές πολλών χωρών -- όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ινδία -- επιβάλλοντας υποχρεωτικά τεστ για ανίχνευση της Covid-19 σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Μετά τη χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής κατά της εξάπλωσης της Covid-19, η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και οι κάτοικοι αγωνιούν για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ