ΚΑΙΡΟΣ

 Θερμό ψήφισμα υπέρ της Ελλάδας στη Γερουσία: «Οι ΗΠΑ σταθερός φίλος και σύμμαχός σας»

Το είχαν εισηγηθεί οι επικεφαλής της, πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Ένα θερμό διακομματικό ψήφισμα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις εγκρίθηκε σήμερα Πέμπτη από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Το είχαν εισηγηθεί οι επικεφαλής της, πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. 

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον Κατερίνα Σώκου, o πρόεδρος της Επιτροπής Μπομπ Μενέντεζ ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι οι διμερείς σχέσεις βασίζονται στην προώθηση της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνεργασία σε ενέργεια και ασφάλεια, και δήλωσε ότι όπως υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό η Ελλάδα θα έχει έναν σταθερό φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η δήλωση του Ρεπουμπλικανού επικεφαλής Τζιμ Ρις, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα ελληνικά λιμάνια τα οποία εντάσσονται όπως υπογράμμισε, ολοένα και περισσότερο στο μεταφορικό σύστημα του ΝΑΤΟ, κάτι που οι Αμερικανοί θεωρούν πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία. 

Η στήριξη των ΗΠΑ έχει μεγάλη σημασία την ώρα του παραληρήματος του Ταγίπ Ερντογάν. 

Ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Εφές 2022, καλώντας τη χώρα μας να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής το ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης

«Με την ευκαιρία αυτή για άλλη μια φορά καλώ την Ελλάδα να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: skai.gr