ΗΠΑ: Πρόστιμο 1 εκατ. δολαρίων στον Τραμπ για την προσπάθειά του να σύρει σε δίκη τη Κλίντον

Ο ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε πως ο Τραμπ, «καταχράσθηκε τα δικαστήρια» επιχειρώντας να προσφύγει στη δικαιοσύνη «για να προωθήσει με ανέντιμο τρόπο ένα πολιτικό αφήγημα»

Αμερικανός δικαστής επέβαλε πρόστιμο ύψους 1 εκατ. δολαρίων στον πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επειδή επιχείρησε να σύρει την Χίλαρι Κλίντον σε «μάταιη δίκη».

Ο Τραμπ κατηγορούσε την αντίπαλό του για απόπειρα εξαπάτησης στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζον Μίντλμπρουκς έκρινε πως ο Τραμπ, που θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ, «καταχράσθηκε τα δικαστήρια» επιχειρώντας να προσφύγει στη δικαιοσύνη «για να προωθήσει με ανέντιμο τρόπο ένα πολιτικό αφήγημα».

Έτσι καλείται τώρα να πληρώσει από κοινού με μία από τις δικηγόρους του, την Alina Habbaτο το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων.

«Αυτή η υπόθεση δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ασκηθεί», έγραψε ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ.

Στην μήνυση που είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος τον περασμένο Μάρτιο, κατηγορούσε την κ. Κλίντον, την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και άλλους ότι συνωμότησαν για να «συνθέσουν μια ψευδή αφήγηση» στις προεδρικές εκλογές το 2016 ότι η εκστρατεία του συνωμοτούσε με τη Ρωσία για να κερδίσει την κούρσα. Ο Τραμπ είχε ζητήσει αποζημίωση 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η μήνυση απορρίφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στον Τραμπ επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 65.000 δολαρίων σε τέλη και ποινές τον Νοέμβριο, αφού ένας κατηγορούμενος ζήτησε να του επιβληθούν κυρώσεις.

Στην απόφασή του ο δικαστής αποκάλεσε τον Τραμπ «εγκέφαλο της στρατηγικής κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας» και είπε ότι η μήνυση δείχνει «ανεπάρκεια ως νομική αξίωση» και ότι προοριζόταν για «πολιτικό σκοπό».

«Κανένας λογικός δικηγόρος δεν θα την είχε καταθέσει»  έγραψε ο δικαστή στην ετυμηγορία του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας «παραγωγικός και εξεζητημένος διάδικος, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τα δικαστήρια για να εκδικηθεί τους πολιτικούς αντιπάλους του», έγραψε ακόμη στην απόφασή του ο δικαστής Μίντλμπρουκς.

«Είναι ο εργοδηγός ενός στρατηγικού εκτροχιασμού της δικαστικής διαδικασίας και δεν μπορεί να θεωρηθεί πως είναι ένας ενάγων ο οποίος ακολουθεί τυφλά τις συμβουλές ενός δικηγόρου. Γνώριζε θαυμάσια τον αντίκτυπο αυτών των ενεργειών», πρόσθεσε.

.

Πηγή: skai.gr