Οργή στις ΗΠΑ για τον θάνατο του 29χρονου Νίκολς από αστυνομικούς στο Μέμφις - Δίνουν στη δημοσιότητα βίντεο του ξυλοδαρμού

Εντός της ημέρας οι Αρχές θα δώσουν στη δημοσιότητα βίντεο που θα αποκαλύπτει τι συνέβη εκείνη την ημέρα του ξυλοδαρμού - Ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση οι πέντε αστυνομικοί 

Ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, αφέθηκαν και οι πέντε πρώην αστυνομικοί του Μέμφις οι οποίοι κατηγορούνται για το θάνατο του  Αφροαμερικανού Τάιρ Νίκολς ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο στις 10 Ιανουαρίου έπειτα από τη βίαιη σύλληψή του στις αρχές Ιανουαρίου από τους αστυνομικούς στην πολιτεία Τενεσί.

ΗΠΑ

Ο θάνατος του Αφροαμερικανού έχει προκαλέσει οργή και θλίψη στις ΗΠΑ ενώ η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του συνεχίζεται. Το βράδυ της Παρασκευής, οι Αρχές αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα από κάμερα σώματος βίντεο από την στιγμή του περιστατικού. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μέμφις προειδοποίησε σήμερα ότι το βίντεο που δείχνει τους αστυνομικούς να χτυπούν τον Τάιρ Νίκολς είναι «ίσως χειρότερο» από το περιβόητο βίντεο του Ρόντνεϊ Κινγκ ο οποίος δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία του Λος Άντζελες πριν από 30 χρόνια.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε η αρχηγός της αστυνομίας Cerelyn "CJ" Davis ανέφερε στο CNN ότι ήταν «εξοργισμένη» αφού είδε το «ανησυχητικό» όπως το χαρακτήρισε βίντεο με τον 29χρονο Τάιρ Νίκολς. Σύμφωνα με την Davis στο βίντεο δε φαίνεται να υπάρχει παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που να οδηγήσει τους αστυνομικούς στο να ζητήσουν από τον Ταιρ να σταματήσει με το όχημά του. Επίσης, υποστήριξε πως κανένας από τους πέντε αστυνομικούς δεν παρενέβη όταν είδε τους συναδέλφους να χρησιμοποιούν βία κατά του 29χρονου.

ΗΠΑ

Το πρωί της Παρασκευής, η μητέρα του Τάιρ δήλωσε στο CNN ότι «λυπάται πραγματικά» για τους πέντε μαύρους αστυνομικούς. «Έφεραν την ντροπή στις οικογένειές τους. Έφεραν ντροπή στη μαύρη κοινότητα. Απλώς τους λυπάμαι. Πραγματικά το κάνω», είπε.  «Επειδή δεν έπρεπε να το κάνουν αυτό. Μόλις δείτε αυτό το βίντεο αν και δεν το είδα, αλλά από ό,τι ακούω, είναι φρικτό. Και η ανθρωπιά του. Πού ήταν η ανθρωπιά; Χτύπησαν τον γιο μου σαν πινιάτα» ανέφερε η μητέρα του. 

ΗΠΑ

Οι αστυνομικοί είχαν απολυθεί και κατηγορήθηκαν την Πέμπτη για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του φόνου δευτέρου βαθμού.

Η Davis υποστήριξε ότι το γεγονός ότι οι αστυνομικοί είναι μαύροι βγάζει από το τραπέζι τα κίνητρα των πρώην αστυνομικών να είναι φυλετικά. 

«Πρόκειται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα, την υπευθυνότητα και το καθήκον να προστατεύσουμε την κοινότητά μας. Όπως θα δείτε στο βίντεο, δεν έχει σημασία ποιος φοράει τη στολή, όλοι έχουμε την ίδια ευθύνη» πρόσθεσε η Davis.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο Νίκολς «φώναζε επανειλημμένα τη μητέρα του» καθ' όλη τη διάρκεια του ξυλοδαρμού, ο οποίος έλαβε χώρα περίπου 100 μέτρα μακριά από το σπίτι της μητέρας του, δήλωσαν στους δημοσιογράφους εκπρόσωποι της οικογένειας.

ΗΠΑ

Στους πέντε αστυνομικούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν χθες Πέμπτη, στο πλαίσιο της έρευνας για φόνο, ωστόσο σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση. 

Η αστυνομία στην πρώτη της ανακοίνωση μετά το περιστατικόν ανέφερε ότι «υπήρξε αντιπαράθεση» μεταξύ των αστυνομικών και του οδηγού του οχήματος -που αργότερα αναγνωρίστηκε ως Νίκολς- ο οποίος στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή πεζός, σύμφωνα με την αστυνομία του Μέμφις. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και «μια άλλη σύγκρουση σημειώθηκε», με αποτέλεσμα τη σύλληψη του Νίκολς, είπε η αστυνομία. Ωστόσο, παρά την ανακοίνωση τα ερωτηματικά παραμένουν πολλά και η οργή του κόσμου για το θάνατο ενός ακόμη Αφροαμερικανού μεγάλη με τον γενικό εισαγγελέα Merrick Garland να απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις προς τους διαδηλωτές να παραμείνουν οι διαμαρτυρίες τους ειρηνικές.

Πηγή: skai.gr