ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι εκδίωξαν τη Δημοκρατική Ιλχάν Ομάρ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Την κατηγόρησαν ότι πριν από χρόνια εξέφρασε αντισημιτικές απόψεις - «Είμαι μουσουλμάνα, είμαι μετανάστρια και, κατά τύχη, κατάγομαι από την Αφρική», είπε η ίδια στην ομιλία της

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται η απομάκρυνση της Δημοκρατικής βουλευτίνας Ιλχάν Ομάρ από την ισχυρή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι την κατηγόρησαν ότι πριν από χρόνια εξέφρασε αντισημιτικές απόψεις. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε αντίποινα για την εκδίωξη Ρεπουμπλικανών βουλευτών από άλλες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν.

Η Ιλχάν Ομάρ είναι η τρίτη Δημοκρατική που εκδιώκεται από μια κοινοβουλευτική επιτροπή φέτος. Η πρώην πρόσφυγας από τη Σομαλία φέρεται ότι είχε κάνει πολλά επικριτικά σχόλια για το Ισραήλ μετά το 2012 – δηλώσεις που καταδικάστηκαν και από τα δύο κόμματα.

«Είμαι μουσουλμάνα, είμαι μετανάστρια και, κατά τύχη, κατάγομαι από την Αφρική», είπε η ίδια στην ομιλία της πριν από την ψηφοφορία, διερωτώμενη «αν εκπλήσσεται κανείς» που μπήκε στο στόχαστρο.

Η απομάκρυνση ορισμένων Δημοκρατικών από κοινοβουλευτικές επιτροπές ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει ο Κέβιν Μακάρθι στην εκστρατεία του για να γίνει ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με τον Μακάρθι, οι Δημοκρατικοί ήταν εκείνοι που, όταν είχαν τη Βουλή υπό τον έλεγχό τους, έθεσαν νέους «κανόνες» αφού εκδίωξαν τους αμφιλεγόμενους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν και Πολ Γκόσαρ από ορισμένες επιτροπές. Τους κατηγορούσαν ότι υποκίνησαν τους υποστηρικτές τους σε πράξεις βίας εναντίον των πολιτικών αντιπάλων τους.

Η Ιλχάν Ομάρ, η μία από τις δύο μουσουλμάνες στο Κογκρέσο, είχε ζητήσει συγγνώμη το 2019 όταν άφησε να εννοηθεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στηρίζουν το Ισραήλ επειδή λαμβάνουν δωρεές από ένα φιλοϊσραηλινό λόμπι. Πέντε χρόνια νωρίτερα, προτού να εκλεγεί στο Κογκρέσο, είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ «αποκοίμισε τον κόσμο» και ζήτησε να ανοίξουν όλοι τα μάτια τους και να δουν τα «κακουργήματα» που διαπράττει αυτός ο σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, ο Χακίμ Τζέφρις, είπε ότι για τις δηλώσεις της Ιλχάν Ομάρ είχαν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα πειθαρχικά μέτρα και ότι η σημερινή εκδίωξή της έγινε για λόγους «πολιτικής εκδίκησης».

Πηγή: skai.gr