Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία: Στο στόχαστρο ο επιχειρηματίας Ποτάνιν και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στον Ποτάνιν, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπως επίσης στην σύζυγό του, στα ενήλικα παιδιά του, στη θαλαμηγό και στην επενδυτική εταιρεία χαρτοφυλακίου Interros

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν σήμερα στο στόχαστρο τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ρωσίας και τον Ρώσο επιχειρηματία Βλαντίμιρ Ποτάνιν, αυξάνοντας τις πιέσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στον Ποτάνιν, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπως επίσης στην σύζυγό του, στα ενήλικα παιδιά του, στη θαλαμηγό και στην επενδυτική εταιρεία χαρτοφυλακίου Interros, τον έλεγχο της οποίας έχει ο Ποτάνιν, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ηλικίας 61 ετών Ποτάνιν είναι ο κυριότερος μέτοχος της εταιρείας Nornickel, η οποία δεν μπήκε στο στόχαστρο σήμερα. Η Interros που κατέχει το 36% της Nornickel, και είναι η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως παραγωγής παλλαδίου και επεξεργασμένου νικελίου, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα λάφυρα στην μετασοβιετική μοιρασιά της ρωσικής βιομηχανίας που έγινε στην δεκαετία του 1990.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις στη Rosbank, μια εμπορική τράπεζα με έδρα τη Ρωσία, την οποία ο Ποτάνιν απέκτησε νωρίτερα φέτος, μαζί με 17 θυγατρικές της ρωσικής τράπεζας VTB, η οποία είχε στοχοποιηθεί από την Ουάσινγκτον νωρίτερα φέτος.

«Επιβάλλοντας επιπροσθέτως κυρώσεις στις μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε την απομόνωση της Ρωσίας από τις διεθνείς αγορές», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υφυπουργός για θέματα Τρομοκρατίας και Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Υπουργείου Οικονομικών, Μπράιαν Νέλσον.

«Οι σημερινοί χαρακτηρισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με τις ενέργειες των διεθνών εταίρων μας, θα εμποδίσουν περαιτέρω την ικανότητα του καθεστώτος Πούτιν να χρηματοδοτεί τον φρικτό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Η Nornickel αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια. Οι εταιρεία Interros, οι τράπεζες Rosbank και VTB δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του Reuters να σχολιάσουν το ζήτημα. Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει το ζήτημα.

Με την κίνηση αυτή δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που έχουν στοχοθετηθεί στις ΗΠΑ και γενικά απαγορεύεται στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται οικονομικά μαζί τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε επίσης κυρώσεις σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής επιχείρησης «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», σε μέλη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της περιοχής της Μόσχας, καθώς και σε μέλη των οικογενειών τους.

Επίσης, χαρακτηρίσθηκαν επτά «διορισμένες από τη Ρωσία πληρεξούσιες αρχές στην Ουκρανία», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: skai.gr