Κλείσιμο

ΗΠΑ: Κατέρριψαν στον ωκεανό το κινεζικό μπαλόνι - Επιχείρηση για τα συντρίμμια - Δείτε βίντεο

Το κινεζικό μπαλόνι πετούσε περίπου στα 60.000 πόδια και εκτιμήθηκε ότι ήταν περίπου στο μέγεθος τριών σχολικών λεωφορείων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν το Σάββατο, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καρολίνας, το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, το οποίο διέσχισε ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες κατά μήκος της Βόρειας Αμερικής.

Οι Αμερικανοί οργάνωσαν επιχείρηση προκειμένου να συλλέξουν τα συντρίμμια από τη θάλασσα, ώστε να ελεγχθεί.

Το κινεζικό μπαλόνι πετούσε περίπου στα 60.000 πόδια και εκτιμήθηκε ότι ήταν περίπου στο μέγεθος τριών σχολικών λεωφορείων.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε πει στους δημοσιογράφους νωρίτερα το Σάββατο ότι «θα το φροντίσουμε», όταν ρωτήθηκε για το μπαλόνι. 

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας και η Ακτοφυλακή εργάστηκαν για να καθαρίσουν τον εναέριο χώρο και το νερό κάτω από το μπαλόνι καθώς έφτασε στον ωκεανό.

Τα τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν μια μικρή έκρηξη, ακολουθούμενη από το μπαλόνι να κατεβαίνει προς το νερό. Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη φάνηκαν να πετούν στην περιοχή και πλοία αναπτύχθηκαν στο νερό για να ξεκινήσουν την επιχείρηση ανάκτησης.

Πεντάγωνο: Επιβεβαίωσε την κατάρριψη του μπαλονιού

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Λίγο νωρίτερα, είχε κλείσει για τα πολιτικά αεροσκάφη ο εναέριος χώρος στην περιοχή αυτή και είχαν διακοπεί οι πτήσεις από και προς τρία αεροδρόμια της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας, για λόγους ασφαλείας. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος άνοιξε και πάλι και οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν κανονικά.

Πηγή: skai.gr