Οργή ΗΠΑ κατά Ερντογάν: H δοκιμή των S-400 μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία

Νέα αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 απηύθυνε την Παρασκευή η Ουάσινγκτον, μετά και τις αναφορές του τούρκου προέδρου ότι όντως έγιναν δοκιμές του στη Σινώπη.

Οι δοκιμές του ρωσικού οπλικού συστήματος από την Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Χόφμαν.

«Βγάζοντας γλώσσα» στις ΗΠΑ νωρίτερα την Παρασκεύη, ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός, και ειδικότερα των ΗΠΑ για να προχωρήσει στις δοκιμές των S-400. «Φαίνεται ότι οι κύριοι (στις ΗΠΑ) ενοχλούνται ιδιαίτερα επειδή πρόκειται για όπλο που ανήκει στη Ρωσία. Είμαστε αποφασισμένοι, συνεχίζουμε στο δρόμο μας όπως πάντα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν σύμφωνα με το Reuters και το TRT. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr