ΗΠΑ και Νότια Κορέα ξεκινούν κοινά αεροναυτικά γυμνάσια

Τα γυμνάσια ξεκινούν μια ημέρα μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ άρχισαν σήμερα τα πρώτα τους κοινά αεροναυτικά γυμνάσια έπειτα από πέντε χρόνια στα ανοικτά της χερσονήσου, την επομένη της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος της Νότιας Κορέας ως προς την ασφάλεια, διατηρούν ανεπτυγμένους κάπου 28.500 στρατιωτικούς στην επικράτεια της ασιατικής χώρας για την προστασία της από τον βόρειο γείτονά της, κράτος που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο συντηρητικός νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο, έχει δηλώσει πως η πρόθεσή του να πολλαπλασιαστούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μετά την αποτυχία των προσπαθειών του προκατόχου του να υπάρξει διπλωματική προσέγγιση με την Πιονγκγιάνγκ.

«Τα γυμνάσια αυτά σχεδιάστηκαν για να επιδείξουν τη σθεναρή βούληση της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ να αντιδράσουν στις βορειοκορεατικές προκλήσεις», ανέφερε το νοτιοκορεατικό πολεμικό ναυτικό σε ανακοινωθέν του.

Στα γυμνάσια, με διάρκεια τεσσάρων ημερών, θα συμμετάσχουν περίπου είκοσι πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, καθώς και ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκειά τους θα γίνουν προσομοιώσεις ναυμαχιών και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, τακτικοί ελιγμοί και άλλες ασκήσεις, διευκρίνισε το ΠΝ της Νότιας Κορέας.

Τα γυμνάσια ξεκινούν μια ημέρα μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, την πολλοστή φέτος. Η Πιονγκγιάνγκ που αψηφά τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, υιοθέτησε στις αρχές Σεπτεμβρίου νόμο που προβλέπει ότι θα εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που θεωρήσει πως απειλείται και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Ουάσινγκτον και Σεούλ διεξάγουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια εδώ και δεκαετίες, επιμένοντας στον αμυντικό τους χαρακτήρα, όμως η Βόρεια Κορέα τα θεωρεί πρόβες εισβολής στο έδαφός της. Η Ρωσία και η Κίνα επέκριναν τα γυμνάσια καλώντας όλα τα μέρη να αποφεύγουν κινήσεις που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή και να χαλαρώσουν οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα διεξήγαγαν τα μεγαλύτερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους από το 2018. Το εύρος των ασκήσεων είχε μειωθεί στο μεσοδιάστημα, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και λόγω της προσπάθειας αναθέρμανσης των σχέσεων της Σεούλ με την Πιονγκγιάνγκ, πλέον λήξασα.

Πηγή: skai.gr