Η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει πρόσχημα και να επιτεθεί στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, προειδοποιούν οι ΗΠΑ

«Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και μπορεί να δημιουργήσει ένα αιφνιδιαστικό πρόσχημα για επίθεση», ανέφεραν οι ΗΠΑ σε νέα δήλωσή τους την Κυριακή.

Η Ρωσία έχει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους κοντά στην Ουκρανία, η οποία δεν αποτελεί μέρος της στρατιωτικής συμμαχίας του Ατλαντικού, και η Ουάσιγκτον -ενώ κρατά ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να αμβλύνουν την κρίση- έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επίκειται εισβολή.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε τέτοια σχέδια και έχει κατηγορήσει τη Δύση για «υστερία».

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει και προειδοποίησε για κυρώσεις εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι «μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου στην Ευρώπη».

Στην Ουάσιγκτον, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει «ανά πάσα στιγμή».

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς την ημέρα, αλλά λέμε εδώ και αρκετό καιρό ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα», δήλωσε στο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τις αναφορές ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει την Τετάρτη.

Ο Σάλιβαν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να μοιράζεται με τον κόσμο όσα μαθαίνει προκειμένου να αποτρέψει τη Μόσχα να πραγματοποιήσει μια αιφνιδιαστική επιχείρηση ως πρόσχημα για επίθεση.

Ο Σάλιβαν προσέθεσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ «θα υπερασπίζονταν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ και η Ρωσία πιστεύουμε ότι κατανοεί πλήρως αυτό το μήνυμα».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη "διπλωματία" και την "αποτροπή" έναντι της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο ότι η Δύση θα απαντούσε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε εισβολή και μια τέτοια επίθεση θα έβλαπτε και θα απομόνωνε τη Μόσχα.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov είπε στο Twitter ότι το Κίεβο έχει λάβει μέχρι στιγμής σχεδόν 1.500 τόνους πυρομαχικών από συμμάχους που παραδόθηκαν σε 17 πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων περίπου 180 τόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 

Πηγή: skai.gr