Διπλωματικός πυρετός για αποτροπή ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: Ξεκάθαρο μήνυμα Μπάιντεν σε Πούτιν -«Σκληρό κόστος» για Ρωσία

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ όλο και περισσότερες χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν τη συσσώρευση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Η τηλεφωνική συνομιλία ξεκίνησε στις 11:04 π.μ. (ωρα ΗΠΑ) και ολοκληρώθηκε στις 12:06 μ.μ..

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος στον Πούτιν ότι αν η Ρωσία κάνει νέα εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλουν άμεσο και σκληρό κόστος στη Ρωσία.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι «μια εισβολή θα προκαλέσει μεγάλο ανθρώπινο κόστος, αλλά θα υπονομεύσει και τη θέση της Ρωσίας διεθνώς.

Ο Μπάιντεν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν και είμαστε έτοιμοι για τη διπλωματία, είμαστε απολύτως έτοιμοι με τους συμμάχους και τους εταίρους μας και για τα άλλα σενάρια.»

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε όλο το προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κίεβο -εκτός από έναν στενό «πυρήνα» διπλωματών και υπαλλήλων- να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Επίσης, οι ΗΠΑ απομακρύνουν και στρατιώτες που είχαν στείλει στην Ουκρανία για βοήθεια λόγω του αυξημένου κινδύνου για επίθεση της Ρωσίας.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να εισβάλει στην Ουκρανία, λέγοντας πως υπολογίζεται για τις 16 Φεβρουαρίου η επίθεση. Η ρωσική πλευρά, ωστόσο, διαψεύδει κάτι τέτοιο.

Επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν

Και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών με τον Πούτιν, προκειμένου να επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στη ρωσο-ουκρανική κρίση. 

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα. Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία. Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του». 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είπε τίποτα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. «Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση», δήλωσε. 

«Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο», είπε και πρόσθεσε: «Η Γαλλία θα συνιστούσε, εντούτοις, τώρα στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία».

Παράλληλα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Μακρόν επανέλαβε στον Πούτιν την «αποφασιστικότητα (των Δυτικών) να αντιδράσουν σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία». 

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση έχοντας τηλεφωνική συνομιλία απόψε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία. 

Πηγή: skai.gr