Κλείσιμο

ΗΠΑ: Ανασύρθηκαν από τον ωκεανό αισθητήρες από το κινεζικό μπαλόνι, λέει ο αμερικανικός στρατός

Το Πεντάγωνο, ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει ανακτήσει «σημαντικά συντρίμμια» από το ύποπτο κινεζικό αερόστατο παρακολούθησης που καταρρίφθηκε μέσα στον μήνα

Οι αισθητήρες από το πρώτο κινεζικό «κατασκοπευτικό» μπαλόνι που καταρρίφθηκε πάνω από τις ΗΠΑ ανακτήθηκαν από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο, ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει ανακτήσει «σημαντικά συντρίμμια» από το ύποπτο κινεζικό αερόστατο παρακολούθησης που καταρρίφθηκε μέσα στον μήνα.

«Τα πληρώματα κατάφεραν να ανακτήσουν σημαντικά συντρίμμια από το σημείο, συμπεριλαμβανομένων όλων των αισθητήρων και των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που εντοπίστηκαν καθώς και μεγάλων τμημάτων της δομής του» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το μπαλόνι, που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου, ήταν το πρώτο από μια σειρά μυστηριωδών αντικειμένων που καταρρίφθηκαν από τον αμερικανικό στρατό σε διάστημα οκτώ ημερών στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής.

Το FBI εξετάζει τα αντικείμενα, τα οποία οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκοπεία ευαίσθητων στρατιωτικών τοποθεσιών.

«Μεγάλα τμήματα της κατασκευής» ανακτήθηκαν επίσης τη Δευτέρα στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, λένε στρατιωτικοί αξιωματούχοι. 

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι πέρα από το κινεζικό μπαλόνι άλλα τρία αντικείμενα καταρρίφθηκαν στη συνέχεια. Όπως είπε δεν αποτελούσαν «καμία άμεση απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος», αλλά καταστράφηκαν «για να προστατεύσουν την ασφάλειά μας, τα συμφέροντά μας και την ασφάλεια των πτήσεων».

Το πρώτο μπαλόνι που καταρρίφθηκε πάνω από τη Νότια Καρολίνα περιγράφηκε από τους αξιωματούχους ως το μέγεθος τριών λεωφορείων.  Το δεύτερο αντικείμενο, πάνω από την Αλάσκα, περιγράφηκε ως το μέγεθος ενός «μικρού αυτοκινήτου». Το τρίτο αντικείμενο, πάνω από το Yukon, ήταν «κυλινδρικό» και το τέταρτο, πάνω από το Μίσιγκαν, λέγεται ότι ήταν «οκταγωνικό» με κορδόνια. 

Πάντως, η ενημέρωση της Δευτέρας σχετικά με τα ευρήματα από το μπαλόνι πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενης κριτικής προς την κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή δεν αποκάλυψε όλα όσα γνώριζε για την πρωτοφανή και έκτακτη αλληλουχία γεγονότων που ξεκίνησε με την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου.

Πηγή: skai.gr