Κλείσιμο

ΗΠΑ: «Καμία συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή» για διατάραξη των ενδιάμεσων εκλογών, λέει αξιωματούχος

Η ασφάλεια των εκλογών έχει αναδειχθεί ως βασικό ζήτημα στις ΗΠΑ, μετά την ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, όπως αποφάνθηκαν αμερικανικές υπηρεσίες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διακρίνουν καμία αξιόπιστη απειλή με στόχο ηλεκτρονικές κάλπες ή εκλογικά μηχανήματα στη χώρα κατά τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ένας υψηλόβαθμος ομοσπονδιακός αξιωματούχος κυβερνοασφάλειας.

«Δεν βλέπουμε καμία συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή για διατάραξη των εκλογικών υποδομών», ανέφερε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης με την έναρξη της ημέρας διεξαγωγής των εκλογών.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψουν μικροπροβλήματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι στην κομητεία Μέρσερ του Νιου Τζέρσεϊ, για παράδειγμα, ανέφεραν στη σελίδα της κομητείας στο Facebook ότι υπήρχαν «προβλήματα με ηλεκτρονικές κάλπες» εκεί και ότι οι εργαζόμενοι στις κάλπες ήταν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τους ψηφοφόρους.

«Βλέπουμε προβλήματα κάθε ημέρα εκλογών», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Τέτοια περιστατικά δεν θα επηρεάσουν τη δυνατότητα ενός ατόμου να ψηφίσει ή να γνωρίζει ότι η ψήφος του καταμετρήθηκε επακριβώς».

Η ασφάλεια των εκλογών έχει αναδειχθεί ως βασικό ζήτημα στις ΗΠΑ, μετά την ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, όπως αποφάνθηκαν αμερικανικές υπηρεσίες.

Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) έχει δημιουργήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων για την ημέρα των εκλογών με σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα για την παρακολούθηση των ενδιάμεσων εκλογών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της χθες.

«Τα τελευταία χρόνια, εκλογικοί αξιωματούχοι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη παραπληροφόρηση από ξένους αντιπάλους, η οποία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σχετικά με την εκλογική υποδομή και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στη διαδικασία», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Κιμ Γουάιμαν, ανώτερη σύμβουλος εκλογικής ασφάλειας.

«Τώρα, όταν κάτι πάει στραβά - και με 8.800 περιοχές εκλογικής δικαιοδοσίας σε όλη τη χώρα, κάτι θα πάει στραβά κάπου - οι ακίνδυνοι μπορεί να φανούν δόλιοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ