Μουχαρέμ Ιντζέ: Ο προδότης του Κιλιτσντάρογλου ίσως να είναι ο σωτήρας του Ερντογάν

"Tα κίνητρα πίσω από την υποψηφιότητα του Ιντζέ παραμένουν μυστήριο, καθώς ο Τούρκος πολιτικός δεν έχει καμία προοπτική νίκης ούτε αυτή τη φορά" σχολιάζει το Redaktions Netzwerk Deutschland

Ανατροπή των δημοσκοπικών προβλέψεων για τις τουρκικές εκλογές έχει προκαλέσει η υποψηφιότητα του προέδρου του Κόμματος για την Πατρίδα, Μουχαρέμ Ιντζέ. «Ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να είναι πιο ικανοποιημένος», σχολιάζει το Redaktions Netzwerk Deutschland. «Ο Ιντζέ, τότε ως μέλος του αντιπολιτευόμενου CHP, είχε θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο και στις εκλογές του 2018, συγκεντρώνοντας το 31% των ψήφων ενώ ο Ερντογάν το 53%. Στη συνέχεια, ο Ιντζέ εξαφανίστηκε μέχρι το 2021, όταν και ίδρυσε ένα νέο δικό του κόμμα, το Κόμμα για την Πατρίδα».

Το RND σχολιάζει πως «τα κίνητρα πίσω από την υποψηφιότητα του Ιντζέ παραμένουν μυστήριο, καθώς ο Τούρκος πολιτικός δεν έχει καμία προοπτική νίκης ούτε αυτή τη φορά. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υπολογίζουν πως θα συγκεντρώσει περίπου 5% - ένα ποσοστό όμως που μπορεί να ζημιώσει τον Κιλιτσντάρογλου. […] Πλέον, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ως νικητή τον Ερντογάν, με προβάδισμα 5%». 

Διάφοροι εικάζουν πως πίσω από την επιμονή του Ιντζέ μπορεί να κρύβεται ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν, ωστόσο το γερμανικό δίκτυο αναφέρει ότι «υπάρχουν και αναφορές πως ο Ιντζέ ζήτησε πολιτικά ανταλλάγματα από την αντιπολίτευση, προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του, κάτι στο οποίο ο Κιλιτσντάρογλου αρνήθηκε να συναινέσει. […] Οι πολιτικοί του CHP θεωρούν τον Ιντζέ προδότη. Για τον Ερντογάν, όμως, θα μπορούσε να είναι σωτήρας», καταλήγει το γερμανικό μέσο.
 

Πηγή: DW - Γιώργος Πασσάς