Πλήττουν ρωσική βότκα και εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας οι νέες κυρώσεις του Ην. Βασιλείου

Θανάσης Γκάβος, Λονδίνο

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία και αύξησε τους δασμούς εισαγωγής σε βασικά προϊόντα που εισάγονται από τη Ρωσία, όπως η βότκα.

Όπως έγινε γνωστό, βρετανικά οχήματα, προϊόντα μόδας και έργα τέχνης είναι μερικά από τα αντικείμενα πολυτελείας που δε θα μπορούν πλέον να εξάγονται στη Ρωσία.

Οι δασμοί εισαγωγής από την άλλη πλευρά θα αυξηθούν κατά 35% και θα πλήξουν εισαγόμενα προϊόντα συνολικής ετήσιας αξίας 900 εκ. λιρών, όπως βότκα, μέταλλα, λιπάσματα και άλλες πρώτες ύλες.

Πιθανότατα εντός της ημέρας, εξάλλου, το Foreign Office αναμένεται να προσθέσει δεκάδες ονόματα Ρώσων ολιγαρχών στη λίστα κυρώσεων, καθώς το νομοσχέδιο περί Οικονομικού Εγκλήματος που εγκρίθηκε τη νύχτα επιτρέπει την επίκληση και αντιγραφή κυρώσεων που επιβάλλουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης δημιουργία μητρώου ξένων οντοτήτων που κατέχουν περιουσία στο Ην. Βασίλειο, με υποχρέωση των πραγματικών ιδιοκτητών να αποκαλύπτουν την ταυτότητας τους.

Πηγή: skai.gr