Κλείσιμο

Νέα μείωση του πληθωρισμού στο Ην. Βασίλειο στο 10,5%

Η μείωση καταγράφεται για δεύτερο κατά σειρά μήνα

Του Θανάση Γκαβού

Μείωση πληθωρισμού για δεύτερο συνεχή μήνα καταγράφηκε το Νοέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την τιμή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να υποχωρεί στο 10,5%.

Τον Οκτώβριο η αντίστοιχη τιμή ήταν 10,7%, ενώ το Σεπτέμβριο είχε σημειωθεί η υψηλότερη τιμή επί τέσσερις δεκαετίες στο 11,1%.

Ο κύριος παράγοντας που συνετέλεσε στην έστω μικρή νέα πτώση του πληθωρισμού ήταν η μείωση του κόστους των καυσίμων. Παράλληλα έπεσαν οι τιμές των ενδυμάτων και των υποδημάτων, όπως επίσης των θεαμάτων και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Από την άλλη πλευρά, τις πληθωριστικές πιέσεις συντηρούν οι υψηλές τιμές σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ροφήματα.

Η αργή πτώση του κόστους αγορών αναμένεται να οδηγήσει την Τράπεζα της Αγγλίας σε περαιτέρω αυξήσεις του βασικού επιτοκίου δανεισμού, στο πλαίσιο της αποστολής της για διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

Η εκτίμηση των περισσότερων οικονομικών αναλυτών είναι πως τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 4,25% το Μάιο από 3,5% σήμερα.

Χαιρετίζοντας τη νέα πτώση, ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε πως «ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένας εφιάλτης για τους προϋπολογισμούς των οικογενειών, καταστρέφει επιχειρηματικές επενδύσεις και οδηγεί σε απεργίες, επομένως, όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να επιμείνουμε στο σχέδιό μας για μείωσή του».
 

Πηγή: skai.gr