Ηνωμένο Βασίλειο: Αύξηση 17% στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα- Ο ρόλος του Euro

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τα 253.049 έχουν φτάσει τα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα νεότερα εβδομαδιαία στοιχεία από τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE).

Πρόκειται για αύξηση 36.800 κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα ή αύξηση σε ποσοστό 17%.

Η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να ευθύνεται για σχεδόν όλα τα κρούσματα της COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή το 99% αυτών.

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας ΗΒ Δρ Τζένι Χάρις σχολίασε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός και αυξανόμενος, αλλά χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το ότι δεν καταγράφονται παρόμοιες αυξήσεις στον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων.

Σημείωσε ότι αυτό μαρτυρά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη μείωση της σοβαρής νόσησης, αλλά παράλληλα υπενθύμισε πως ακόμα και τα εμβόλια «δεν εξαλείφουν εντελώς τον κίνδυνο» από τον ιό.

Κάλεσε τους πολίτες στην Αγγλία να συνεχίσουν να επιδεικνύουν προσοχή μετά από την άρση των νομικών περιορισμών την ερχόμενη Δευτέρα.

Άλλα στοιχεία από τον PHE δείχνουν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρχε διακριτή διαφορά στον αριθμό ανδρών και γυναικών που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Υπήρξαν 10.267 περισσότερα περιστατικά λοίμωξης ανδρών, κυρίως νεαρών, σε σύγκριση με τις λοιμώξεις μεταξύ των γυναικών.

Η απόκλιση αυτή άρχισε να παρατηρείται από τις 13 Ιουνίου, δηλαδή την ημερομηνία του πρώτου αγώνα της εθνικής Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ για το Euro 2020. Η απόκλιση φαίνεται να μεγάλωνε όσο διαρκούσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με ορισμένες εκτιμήσεις επιστημόνων να αναφέρουν ότι μετά από την ολοκλήρωση του τουρνουά θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των λοιμώξεων στους άνδρες.

Πηγή: skai.gr