Ινδονησία: Το ηφαίστειο Σεμέρου εκτοξεύει τέφρα ύψους 15 χλμ - Σχεδόν 2.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Η επαρχιακή υπηρεσία έρευνας και διάσωσης ανέπτυξε ομάδες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο κοντά στο όρος για να εκτιμήσουν τις ζημιές, με τις χαμηλές βροχοπτώσεις να δίνουν κάποια ανακούφιση

Χιλιάδες κάτοικοι στην ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας έχουν αναστατωθεί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Σεμέρου, το ψηλότερο ηφαίστειο του νησιού που ώθησε τις αρχές να επιβάλουν απαγορευμένη ζώνη μήκους 8 χιλιομέτρων ενώ παράλληλα προχώρησαν αναγκαστικά σε εκκενώσεις ολόκληρων χωριών.

Ινδονησία

Η επαρχιακή υπηρεσία έρευνας και διάσωσης ανέπτυξε ομάδες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο κοντά στο όρος για να εκτιμήσουν τις ζημιές, με τις χαμηλές βροχοπτώσεις να δίνουν κάποια ανακούφιση, δήλωσε στο Reuters ο Tholib Vatelehan, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης.

Από το ηφαίστειο εκτοξεύεται στον αέρα καυτή ηφαιστειακή τέφρα ύψους 15 χλμ.

Σχεδόν 2.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα και δεν υπήρξε καμία άμεση διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών.

Το ηφαίστειο ύψους 3.676 μέτρων εξερράγη στις 14:46 τοπική ώρα την Κυριακή. Πλάνα που τραβήχτηκαν από κατοίκους της περιοχής έδειξαν το όρος να εκτοξεύει ένα γιγάντιο σύννεφο γκρίζας τέφρας ψηλά πάνω από τον κρατήρα του, το οποίο αργότερα κατέκλυσε το βουνό και τους γύρω ορυζώνες, δρόμους και γέφυρες. 

Το Σεμερού εξερράγη πέρυσι σκοτώνοντας περισσότερους από 50 ανθρώπους και εκτοπίζοντας χιλιάδες άλλους.

Πηγή: skai.gr