Κλείσιμο

Ινδία: Το 1/3 των μελών του κοινοβουλίου θα είναι γυναίκες

 Το νομοσχέδιο έλαβε διακομματική υποστήριξη και γιορτάστηκε από πολιτικούς σε όλο το πολιτικό φάσμα της Ινδίας

Το κοινοβούλιο της Ινδίας ενέκρινε νόμο ορόσημο σύμφωνα με τον οποίο το 1/3 των εδρών του στην Κάτω Βουλή θα αποτελείται από γυναίκες. Το νομοσχέδιο έλαβε διακομματική υποστήριξη και γιορτάστηκε από πολιτικούς σε όλο το πολιτικό φάσμα της Ινδίας, αλλά ορισμένοι εξέφρασαν επιφυλάξεις ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη χρόνια για να εφαρμοστεί η ποσόστωση.

Σύμφωνα με το Associated Press, η εξέλιξη αυτή ήρθε να τερματίσει ένα αδιέξοδο 27 χρόνων και να ξεπεράσει την έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Αλλά η αναμονή δεν έχει τελειώσει, καθώς ο νέος νόμος δεν θα ισχύει για τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

Θα εφαρμοστεί στις εθνικές εκλογές του 2029 μετά από νέα απογραφή και προσαρμογή των εκλογικών περιφερειών μετά τις κάλπες του επόμενου έτους, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σιθαραμάν κατά τη διάρκεια συζήτησης στην άνω βουλή του κοινοβουλίου της Ινδίας το βράδυ της Πέμπτης.

Η Κάτω Βουλή ενέκρινε τη νομοθεσία την Τετάρτη με ψήφους 454-2 και η Άνω Βουλή την ενέκρινε ομόφωνα, 214-0, αργά την Πέμπτη. Η απογραφή της Ινδίας που πραγματοποιείται μια φορά τη δεκαετία επρόκειτο να γίνει το 2021, καθυστέρησε λόγω της πανδημίας COVID-19.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν το νομοσχέδιο και είπαν ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του είναι αδικία για τις γυναίκες. Απαίτησαν να εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν πριν από τον Μάιο του επόμενου έτους.

Πηγή: skai.gr