Κλείσιμο

Ισχυρή λάμψη στην Ιαπωνια την ώρα του σεισμού των 7,4 Ρίχτερ - Βίντεο που κόβουν την ανάσα

Κόβουν την ανάσα τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που δόνησε την Τετάρτη την Ιαπωνία και κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.

Η δόνηση, που αρχικά υπολογίστηκε ότι ήταν ισχύος 7,3 βαθμών αλλά αργότερα το μέγεθός της αναθεωρήθηκε στους 7,4 από την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία, καταγράφηκε στις 23:36 (τοπική ώρα) στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά από τη νομαρχία Φουκουσίμα. Το εστιακό βάθος ήταν 60 χιλιόμετρα.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει και το βίντεο που δημοσίευσε ο Guardian και δείχνει μια ισχυρότατη λάμψη να φωτίζει το νυχτερινό ουρανό της Ιαπωνίας την ώρα του μεγάλου σεισμού.

Δείτε το βίντεο 

Από το σεισμό δημιουργήθηκαν σοβαρότατα προβλήματα, καθώς κομμάτια από προσόψεις κτιρίων έπεσαν σε δρόμους ενώ δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν για ώρες χωρίς ηλεκτροδότηση. 

Πολλές συγκοινωνιακές συνδέσεις, δρόμοι και σιδηροτροχιές, κόπηκαν στη μέση στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους.

Δείτε βίντεο του Associated Press με εικόνες των καταστροφών από ψηλά

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ενημέρωσε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης έχουν φθάσει τους τέσσερις ενώ άλλοι 107 έχουν τραυματιστεί, αρκετοί σοβαρά. Τόνισε ακόμη ότι οι αρχές θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση τις επόμενες 48 ως 72 ώρες για το ενδεχόμενο να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί.

Εντυπωσιάζει η ιαπωνική ταχύτητα αποκατάστασης των ζημιών. Φωτογραφίες στο Twitter δείχνουν ένα δρόμο που είχε ανοίξει κυριολεκτικά στα δύο, να παραδίδεται επισκευασμένος στην κυκλοφορία μέσα σε 24 μόλις ώρες.

Οι αρχές και εταιρείες, από παραγωγούς ημιαγωγών ως μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, προσπαθούν ακόμη να αποτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί.

Τυχόν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα σε διεθνή κλίμακα ως προς την παραγωγή κινητών τηλεφώνων, διαφόρων ειδών ηλεκτρονικών συσκευών και αυτοκινήτων.

Η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας Σινκάνσεν έχει ανασταλεί μέχρι νεοτέρας, ενώ τουλάχιστον ένας αυτοκινητόδρομος έχει κλείσει για ελέγχους.

Ο σεισμός σε πολλούς θύμισε την καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011 στην ίδια περιοχή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 18.000 άνθρωποι. Τότε ο σεισμός και το τσουνάμι που προκάλεσαν καταστροφές στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Ο χθεσινός σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές σε κανένα από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, αν και οι αρχές ανέφεραν πως ενεργοποιήθηκε συναγερμός πυρός σε ένα από τα κτίρια του κατεστραμμένου εργοστασίου.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,