Ιαπωνία: Έρευνα για το φιάσκο με δόσεις εμβολίου της Moderna

Η ισπανική φαρμακοβιομηχανία Rovi ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνάται η πιθανή μόλυνση κάποιων δόσεων του εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19, στην παραγωγή του οποίου συμμετέχει, και επισήμανε ότι η μόλυνση αυτή δείχνει να περιορίζεται σε ορισμένες παρτίδες για την Ιαπωνία.

Εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία χειρίζεται το τελικό στάδιο γεμίσματος και τελειώματος των φιαλιδίων του εμβολίου της Moderna για πελάτες εκτός των ΗΠΑ, διευκρίνισε ότι δεν σταμάτησε η παραγωγή στα εργοστάσιά της.

Το Τόκιο ανέστειλε την χρήση 1,63 εκατ. δόσεων εμβολίων της Moderna

Η Ιαπωνία ανέστειλε σήμερα την χρήση 1,63 εκατ. δόσεων εμβολίων της Moderna κατά της COVID-19, περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τις αναφορές που έλαβε η τοπική εταιρεία διανομής των εμβολίων για προσμείξεις σε κάποια φιαλίδια.

Η Ιαπωνία και η Moderna υπογράμμισαν ότι δεν εντοπίστηκαν ζητήματα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας και ότι η αναστολή αυτή γίνεται μόνο για προληπτικούς λόγους. Ωστόσο η κίνηση αυτή ώθησε διάφορες ιαπωνικές εταιρείες να ακυρώσουν τους εμβολιασμούς εργαζομένων τους που προγραμματίζονταν για σήμερα.

"Η Moderna επιβεβαιώνει ότι ενημερώθηκε για περιπτώσεις στις οποίες εντοπίστηκαν σωματίδια σε φιαλίδια του εμβολίου της κατά της COVID-19", αναφέρει η Moderna σε ανακοίνωσή της.

"Η εταιρεία ερευνά τις αναφορές και διατηρεί την δέσμευσή της για ταχεία συνεργασία με τον εταίρο της, την Takeda, και τους ρυθμιστικούς φορείς για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος", προσθέτει η εταιρεία, αναφερόμενη στην Takeda Pharmaceutical της Ιαπωνίας.

Αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι η Takeda ενημερώθηκε πρώτη φορά για τις δόσεις με προσμείξεις στις 16 Αυγούστου και ανέφερε χθες, Τετάρτη, το ζήτημα στην κυβέρνηση. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι η Takeda χρειαζόταν χρόνο για να συγκεντρώσει πληροφορίες για το ποια φιαλίδια αφορά το ζήτημα αυτό και πού βρίσκονταν αυτά στη χώρα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η Moderna διευκρίνισε ότι η μόλυνση αυτή μπορεί να οφείλεται σε κατασκευαστικό ζήτημα σε μια από τις γραμμές παραγωγής στο συμβαλλόμενο μαζί της εργοστάσιο παρασκευής στην Ισπανία.

Η αναστολή αυτή αποτελεί νέα αναποδιά για την εταιρεία, οι εταίροι της οποίας αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στην παραγωγή τον περασμένο μήνα, οι οποίες προκάλεσαν διαταραχές στον εφοδιασμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το ζήτημα αυτό είχε αντίκτυπο στον εφοδιασμό άλλων χωρών.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο διαχειρίζεται κέντρο μαζικού εμβολιασμού στην Οσάκα, ανακοίνωσε ότι δόσεις από την εν λόγω παρτίδα, η οποία περιλαμβάνει 565.400 δόσεις, χρησιμοποιήθηκαν στον δυτικό αυτό νομό μεταξύ της 6ης και της 20ης Αυγούστου, αλλά δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι επηρεάστηκαν.

Η Moderna σημείωσε ότι "για λόγους μέγιστης προφύλαξης" παρακράτησε την εν λόγω παρτίδα και άλλες δύο παρακείμενες.

Η Takeda ανακοίνωσε παράλληλα ότι διενήργησε επείγουσα εξέταση μετά τον εντοπισμό σωματιδίων σε παρτίδα φιαλιδίων του εμβολίου σε κέντρο εμβολιασμού στην Ιαπωνία.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε σήμερα ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας δεν θα επηρεαστεί πολύ από το ζήτημα αυτό. Χθες, Τετάρτη, είχε δηλώσει ότι περίπου το 60% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί πλήρως ως το τέλος του Σεπτεμβρίου και ότι η χώρα έχει αρκετά εμβόλια για να παράσχει ενισχυτικές δόσεις, αν ληφθεί τέτοια απόφαση.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο σημείωσε ότι δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση πρόκλησης ζητημάτων υγείας σε σχέση με τις μολυσμένες δόσεις που χορηγήθηκαν.

Η Japan Airlines ανακοίνωσε παράλληλα ότι ακύρωσε κάποιους εμβολιασμούς εργαζομένων της σήμερα, καθώς είχε λάβει εμβόλια της Moderna με σωματίδια.

Ο ανταγωνιστικός της αερομεταφορέας, o ANA, ανακοίνωσε ότι περίπου 4.700 δόσεις του παρακρατηθέντος εμβολίου της Moderna χρησιμοποιήθηκαν και ότι θα σταματήσει όλους τους εμβολιασμούς που προγραμματίζονταν για σήμερα.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα κρουσμάτων του νέου κορονοϊού από τότε που ξέσπασε η πανδημία, λόγω του παραλλαγμένου στελέχους του Δέλτα, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται σε ημερήσια βάση να ξεπερνάει τα 25.000 για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα. Η Ιαπωνία έχει εμβολιάσει το 54% του πληθυσμού της με τουλάχιστον μία δόση και πλήρως το 43%, σύμφωνα με σύστημα του Reuters ιχνηλάτησης των εμβολιασμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ