Ιαπωνία: Αναστέλλει χορήγηση 1,6 εκατ. δόσεων Moderna λόγω φόβων για «ξένα υλικά» στα φιαλίδια

Το υπουργείο Υγείας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου δήλωσε ότι "ξένα υλικά" βρέθηκαν σε ορισμένες δόσεις μιας παρτίδας περίπου 560.000 φιαλιδίων. 

Η Takeda Pharmaceutical, η οποία πωλεί και διανέμει το εμβόλιο στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι η Moderna είχε θέσει σε αναμονή τρεις παρτίδες "λόγω πολλών επιφυλάξεων".  Ανέφερε ότι το ζήτημα πιθανώς προέρχεται από εργοστάσιο εργολάβου της Moderna στην Ισπανία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις. 

"Μέχρι σήμερα, δεν έχουν εντοπιστεί ζητήματα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας", δήλωσε από πλευράς της η Moderna, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές και την Takeda για να ερευνήσει περαιτέρω το θέμα. 

Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τι είναι τα "ξένα αντικείμενα", αλλά η Takeda τα περιέγραψε ως σωματιδιακή ύλη, μετά την οποία είπε ότι πραγματοποίησε επείγουσα εξέταση. 
Αναφορές μόλυνσης προήλθαν επίσης από επτά άλλα κέντρα εμβολιασμού, σύμφωνα με την εφημερίδα Japan Times, με 39 φιαλίδια - ή 390 δόσεις - που βρέθηκαν να έχουν επηρεαστεί. 

Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας δημοσίευσε τους αριθμούς των παρτιδών, έτσι ώστε οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν πριν από την αναστολή χορήγησης να μπορούν να ελέγξουν εάν έχουν δεχθεί πιθανώς μολυσμένο εμβόλιο, πρόσθεσαν οι Japan Times.
 

Πηγή: bbc.com