Κλείσιμο

Η Βρετανία δεν είναι πλέον χριστιανική χώρα, λένε οι ιερείς της

Μόνο το 24% των κληρικών απάντησε πως η Βρετανία μπορεί να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται χριστιανική χώρα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Βρετανία δεν μπορεί πλέον να χαρακτηρίζεται ως χριστιανική χώρα, αποφαίνονται τα 3/4 των ιερέων της Εκκλησίας της Αγγλίας σε μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα Times.

Συγκεκριμένα, μόνο το 24% των κληρικών απάντησε πως η Βρετανία μπορεί να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται χριστιανική χώρα. Το 64% είπε ότι η Βρετανία μπορεί να χαρακτηρίζεται χριστιανική αλλά μόνο με ιστορικούς και όχι τρέχοντες όρους. Το 9% απάντησε ξεκάθαρα ότι η Βρετανία δεν μπορεί πλέον να περιγράφεται ως χριστιανική χώρα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία από την πιο πρόσφατη απογραφή του 2021 έδειξαν πως για πρώτη φορά οι κάτοικοι που ταυτοποιούνται ως χριστιανοί στην Αγγλία και στην Ουαλία έπεσαν κάτω από το 50%, στο 46,2%.

Η μεγαλύτερη αύξηση αφορούσε αυτούς που δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία θρησκεία. Συγκεκριμένα συγκροτούν πλέον το 37,5% του πληθυσμού, ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με την απογραφή του 2001.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης την ισχυρή επιθυμία των Αγγλικανών κληρικών για σημαντικές αλλαγές στο δόγμα της Εκκλησίας τους επί θεμάτων όπως το σεξ, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ο γάμος και ο ρόλος της γυναίκας στο ιερατείο, έτσι ώστε οι επίσημες εκκλησιαστικές θέσεις να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με την επικρατούσα κοινή γνώμη.

Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των κληρικών θέλει να αρχίσει η τέλεση στην εκκλησία γάμων μεταξύ συζύγων του ίδιου φύλου, αλλά και να τερματιστεί η εναντίωση στο προγαμιαίο και ομοφυλοφιλικό σεξ.

Πολλοί επίσης δηλώνουν υψηλά επίπεδα άγχους και κόπωσης, αλλά και φόβο ότι η προσπάθεια να ανατραπούν οι φθίνοντες αριθμοί του εκκλησιάσματος θα αποτύχουν, ενδεχομένως με τελική κατάληξη τον «αφανισμό» της Εκκλησίας.

Πηγή: skai.gr