Κλείσιμο

Η Βρετανία αποχαιρετά την Ελισάβετ με 96 κανονιοβολισμούς - Οι καμπάνες θα ηχούν πένθιμα για μια ώρα

Οι λεπτομέρειες της κηδείας και το τελετουργικό των προσεχών ημερών θα εγκριθούν από τον νέο βασιλιά σε συνάντηση με τον αρμόδιο βασιλικό αξιωματούχο.

του Θανάση Γκαβού

Την πρώτη ημέρα μιας νέας εποχής διάγει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ το απόγευμα της Πέμπτης μετά από 70 χρόνια και επτά μήνες στο θρόνο.

Η χώρα είναι σε κατάσταση εθνικού πένθους μέχρι και την ημέρα μετά από την κηδεία της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία της.

Το προκαθορισμένο τελετουργικό που θα καταλήξει στο ύστατο αντίο στην 96χρονη μονάρχη και στην πλήρη ανάληψη καθηκόντων από τον νέο βασιλιά Κάρολο Γ' θα εκκινηθεί με την έλευση στο Λονδίνο από το Μπαλμόραλ του βασιλιά και της βασίλισσας-συζύγου Καμίλα.

Το σημερινό πρόγραμμα του 73χρονου Καρόλου περιλαμβάνει την πρώτη συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας και τηλεοπτικό διάγγελμα προς το βρετανικό λαό. Η επίσημη αναγόρευσή του σε μονάρχη από το Συμβούλιο Ενθρόνισης έχει μετατεθεί για το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής η κα Τρας και κορυφαίοι υπουργοί θα παραστούν σε λειτουργία στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Αργότερα αναμένεται να καθοριστεί από την κυβέρνηση η ημερομηνία της κηδείας, ημέρα που θα κηρυχθεί αργία και Ημέρα Εθνικού Πένθους.

Οι λεπτομέρειες της κηδείας και το τελετουργικό των προσεχών ημερών θα εγκριθούν από τον νέο βασιλιά σε συνάντηση με τον αρμόδιο βασιλικό αξιωματούχο.

Παράλληλα σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ τοπική, θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές και οι λόρδοι να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ και να μοιραστούν προσωπικές ιστορίες μαζί της και αναμνήσεις.

Συνεδρίαση με το ίδιο περιεχόμενο θα πραγματοποιηθεί και το Σάββατο, όταν και οι βουλευτές θα πάρουν όρκο πίστης στο νέο βασιλιά.

Επίσης την Παρασκευή θα ακουστούν 96 κανονιοβολισμοί, ένας για κάθε έτος ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ έχει ζητηθεί παράλληλα από τους ναούς να χτυπήσουν τις καμπάνες τους με εγκύκλιο της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Η σύσταση που έχει απευθυνθεί στους ναούς από το Κεντρικό Συμβούλιο Κωδωνοκρουστών είναι να ηχήσουν οι καμπάνες επί μία ώρα από τις 12 το μεσημέρι και μετά.

Πηγή: skai.gr