Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στον Τζο Μπάιντεν και σε 963 Αμερικανούς

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε 963 Αμερικανούς, περιλαμβανομένων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και του επικεφαλής της CIA Ουΐλιαμ Μπερνς.

Η απαγόρευση αυτή έχει μόνο συμβολική σημασία αλλά εντάσσεται σε μια διαρκή επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Πριν λίγες ημέρες η Μόσχα απαγόρευσε την είσοδο και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις. Επίσης, εκτός των εδαφών της μένουν 29 Αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι, προσωπικότητες των ΜΜΕ και επιχειρηματίες, όπως και ο επικεφαλής του Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Επιπλέον, στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων βρίσκονται η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς και ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Επιπλέον, στοχοθετούνται πρόσωπα του κόσμου της οικονομίας, όπως ο επικεφαλής της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν και της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η επικεφαλής της Northrop Grumman Κάθι Γουόρντεν.

Τέλος, προσωπικότητες των ΜΜΕ συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο των κυρώσεων, μεταξύ αυτών ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, συμπαρουσιαστής της πρωινής εκπομπής του ABC "Good Morning America" και ο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, αρθρογράφος στην Washington Post.

Η ρωσική διπλωματία εξηγεί πως έθεσε στο στόχαστρό της αυτούς τους «δημοσιογράφους και ειδικούς», καθώς τους κατηγορεί ότι υπερασπίζονται μια «ρωσοφοβική ατζέντα».

Από την καναδική πλευρά, στον κατάλογο των κυρώσεων βρίσκονται ο διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, Κάμερον Άχμαντ και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Στιβ Μπόιβιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ