Επικαιροποίηση και αναθεώρηση του ιταλολιβυκού μνημονίου για το προσφυγικό και μεταναστευτικό που υπεγράφη το 2017 ζητά από την κυβέρνηση Σάρατζ η ιταλική κυβέρνηση με επίσημη γραπτή πρότασή της. 

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών «το σχετικό κείμενο περιέχει ουσιαστικές αλλαγές, με στόχο να παρασχεθούν περισσότερες εγγυήσεις σε όσους μεταναστεύουν, στους αιτούντες άσυλο και -ιδίως- σε όσους είναι θύματα παράνομων κυκλωμάτων μεταφοράς ανθρώπων που περνούν από την Λιβύη».

Ο στόχος είναι να τύχουν πλήρους σεβασμού τα όσα προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης. Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ευελπιστεί να μπορέσει να πετύχει τους στόχους αυτούς, χάρη και στη στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, πάνω από 90 άνθρωποι κινδυνεύουν να πνιγούν, σε πλεούμενο που βρίσκεται στα ανοικτά της Λιβύης και το οποίο παρουσιάζει έντονη κλίση. Μέχρι τώρα οι λιβυκές αρχές δεν έχουν κινητοποιηθεί διότι, όπως έκανε γνωστό το σύστημα άμεσης παροχής βοήθειας Alarm Phone, υποστηρίζουν ότι τα κέντα στα οποία μεταφέρονται μετανάστες και πρόσφυγες είναι υπερπλήρη.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ