Ιράν: Συλλήψεις οδηγών λεωφορείων μετά από διαδήλωση που πραγματοποίησαν

Οδηγοί λεωφορείων που διαδήλωσαν στην Τεχεράνη για δεύτερη συνεχή ημέρα διεκδικώντας αύξηση των αποδοχών τους, συνελήφθησαν, μετέδωσαν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης,

"Οδηγοί λεωφορείων τέθηκαν υπό κράτηση (τη Δευτέρα) κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μπροστά από την έδρα της Εταιρίας Μεταφορών της Τεχεράνης", δήλωσε ο Μοχσέν Μπαγερί, υπεύθυνος της εταιρίας τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ilna. "Και άλλοι οδηγοί συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης" σήμερα.

Ο Μπαγερί δεν είπε γιατί συνελήφθησαν οι οδηγοί των λεωφορείων ούτε διευκρίνισε τον αριθμό τους, ελπίζοντας ότι σύντομα θα αφεθούν ελεύθεροι. "Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν τίποτα παράνομο, διεκδικούν μόνο τη νόμιμη αύξηση των μισθών", πρόσθεσε.

Η εφημερίδα των μεταρρυθμιστών Shargh έγραψε τη Δευτέρα στο Twitter για μια διαδήλωση δεκάδων οδηγών λεωφορείων που έκαναν απεργία στην Τεχεράνη καταγγέλλοντας τον μη σεβασμό στην απόφαση του Ανώτερου Συμβουλίου Απασχόλησης, ζητώντας αύξηση 10% στους μισθούς.

Φώναζαν συνθήματα κατά του δημάρχου της Τεχεράνης, Αλιρεζά Ζακανί, κατηγορώντας τον για "ανικανότητα" και ζητώντας την παραίτησή του, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Shargh.

Σήμερα, λεωφορεία υπήρχαν στους δρόμους της Τεχεράνης, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο, οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν αν η απεργία συνεχιζόταν.

Ο δήμαρχος της Τεχεράνης συνάντησε μια ομάδα οδηγών λεωφορείων τη Δευτέρα και διαβεβαίωσε ότι μια επιτροπή θα εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης των μισθών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Η ιρανική οικονομία υποφέρει από τις βαριές αμερικανικές κυρώσεις. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 40% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 9 Μαΐου σειρά μέτρων, όπως η άρση των επιδοτήσεων για το αλεύρι και η αύξηση των τιμών ορισμένων ειδών διατροφής όπως το λάδι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μετά την απόφαση αυτή, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη χώρα για να καταγγείλουν την αύξηση στις τιμές βασικών τροφίμων, σύμφωνα με το Irna που έκανε λόγο για 20 συλλήψεις.

Το Σάββατο, Ιρανός βουλευτής προσκείμενος σε συνδικαλιστικούς κύκλους, ο 'Αχμαντ Αβάι, επιβεβαίωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων χωρίς να διευκρινίσει πότε ή τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν με αίτημα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι κινητοποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, έπειτα από μια αύξηση στις τιμές καύσιμων.

Σύμφωνα με τις αρχές, 230 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με αυτές τις διαδηλώσεις. Εμπειρογνώμονες που εργάζονται για τον ΟΗΕ κάνουν λόγο για 400 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ