Η περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί την ανάδειξη του Εθνικού Αστεροσκοπείου

πηγή: Intime news
Την ανάδειξη του εμβληματικού χώρου και των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στον λόφο Νυμφών στο Θησείο για την ενίσχυση του πολύπλευρου ερευνητικού, επιστημονικού και εκπαιδευτικού του έργο, ανέλαβε η Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση ύψους 1.156.000 ευρώ.

Στον ιστορικό λόφο Νυμφών, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο διευθυντής - πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΑΑ, καθ. Μανώλης Πλειώνης, υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση του χώρου και τη δημιουργία καταστρώματος παρατηρήσεων και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 106 θέσεων, καθώς και για την αναβάθμιση του φυλακίου και την επέκτασή του με θεματικό πωλητήριο. Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πρόσβασης στα δύο ανωτέρω κτίρια.

Η ριζική βελτίωση του χώρου θα επιτρέψει την προσέλκυση συνεδρίων και συναντήσεων ερευνητικών και επιστημονικών ομάδων. Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα στο πλήθος των επισκεπτών να ενημερώνονται με δομημένες παρουσιάσεις σύγχρονα και επιστημονικά άρτιο.

Η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου, αναφερόμενη στις συνέργειες φορέων που εφάρμοσε κατά την 5ετή θητεία της στη διοίκηση της Περιφέρειας, δήλωσε: «Σήμερα έχουμε άλλο ένα τέτοιο δείγμα συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ του δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενός ιστορικού φορέα, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Στόχος και των δύο είναι η προάσπιση των ερευνητικών σκοπών επ' ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος. Και είμαι πολύ υπερήφανη για τη σημερινή υπογραφή γιατί είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα συνεργασίας με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ψηλά στην Πεντέλη και εδώ στην Αγία Μαρίνα, στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΕΑΑ, Μ. Πλειώνης, δήλωσε: «Σήμερα, ολοκληρώνεται ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας ΕΑΑ - Περιφέρειας με σκοπό την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου υποδομής, που αφορά την κατασκευή αμφιθεάτρου πολλαπλών χρήσεων στον Λόφο Νυμφών εντός του ΕΑΑ. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει τόσο τις δράσεις διάχυσης της επιστήμης, τέχνης και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, όσο και τη διεθνή προβολή του ερευνητικού - επιστημονικού έργου που συντελείται στο ΕΑΑ και ευρύτερα στην Ελλάδα».

Στην υπογραφή παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών, Αγγέλικα Σαπουνά, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος, ο διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΑΑ, καθ. Νίκος Μιχαλόπουλος, και άλλα στελέχη του ΕΑΑ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ