Κλείσιμο

Η Ουκρανία θα νικήσει τη Ρωσία, λέει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την πεποίθηση ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα νικήσουν τους Ρώσους εισβολείς και η χώρα θα μείνει ελεύθερη, εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον στη μέσω βιντεοσύνδεσης ομιλία του στην ουκρανική Βουλή.

Όπως πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια μάχη «του καλού έναντι του κακού».

Κατά τον κ. Τζόνσον η Ουκρανία έχει διαψεύσει πλήρως τους στρατιωτικούς αναλυτές, καθώς «η αποκαλούμενη ακαταμάχητη ισχύς της πολεμικής μηχανής του Πούτιν έχει διαλυθεί επί της ακλόνητης αντίρρησης του ουκρανικού πατριωτισμού».

«Η Ουκρανία θα νικήσει, η Ουκρανία θα είναι ελεύθερη», είπε στους βουλευτές της Verkhovna Rada o Βρετανός Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν πολεμήσει «με την ενέργεια και το θάρρος λεόντων».

Κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, σε μια σύρραξη «δίχως ηθικές αμφισημίες ή γκρίζες περιοχές». Όπως τόνισε, πρόκειται για έναν αγώνα «της ελευθερίας κατά της καταπίεσης», «του σωστού κατά του λάθους» και «του καλού κατά του κακού».

Σε ένα μήνυμα που παραπέμπει στην ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσώρτσιλ στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιούνιο του 1940 περί "finest hour" των Βρετανών (με την οποία εμψύχωνε τους συμπατριώτες τους να συνεχίσουν να αντιτάσσονται στη ναζιστική Γερμανία παρά τη συνθηκολόγηση της Γαλλίας), ο κ. Τζόνσον έκανε λόγο για την «καλύτερη ώρα» των Ουκρανών.

Είπε συγκεκριμένα: «Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της Ουκρανίας, που θα θυμούνται και θα διηγούνται οι επόμενες γενιές. Τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας θα λένε ότι οι Ουκρανοί δίδαξαν τον κόσμο ότι η ωμή βία ενός επιτιθέμενου δε μετρά καθόλου έναντι της ηθικής ισχύος ενός λαού αποφασισμένου να είναι ελεύθερος».

Έκανε επίσης αυτοκριτική, λέγοντας ότι η Δύση άργησε να καταλάβει τι θα ακολουθούσε την κατάληψη τάξης Κριμαίας το 2014.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 300 εκ. λιρών.

Αυτό περιλαμβάνει πάνω από δώδεκα στρατιωτικά προσαρμοσμένα οχήματα τύπου Toyota Landcruiser για την προστασία πολιτικών αξιωματούχων στην ανατολική Ουκρανία και την εκκένωση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η αποστολή αυτών των οχημάτων συνιστά ικανοποίηση ρητού αιτήματος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει ακόμα drone για τη μεταφορά εφοδίων σε απομονωμένες ουκρανικές μονάδες (με δυνατότητα μεταφοράς βάρους 50 κιλών σε απόσταση 60 χιλιομέτρων), εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, συστήματα ραντάρ κατά πυροβολικού, εξοπλισμό παρεμβολής σε συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού, κυρίως για την παρεμπόδιση λειτουργίας των ρωσικών drone και χιλιάδες διόπτρες νυχτερινής όρασης.

Ο κ. Τζόνσον υπενθύμισε δε στην ομιλία του ότι το Λονδίνο έχει ήδη δεσμευθεί για αποστολή οχημάτων τύπου Stormer από τα οποία εκτοξεύονται αντιαεροπορικοί πύραυλοι, καθώς και αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου Brimstone.
 

Πηγή: skai.gr