Η Μόσχα συνδέει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις εις βάρος της κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία

Η Μόσχα συνδέει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις εις βάρος της κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία

Η Ρωσία ζήτησε από την Ουάσιγκτον γραπτές εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία δεν θα βλάψουν τη συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με παγκόσμιες δυνάμεις, την οποία η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον επιδιώκουν να αναβιώσουν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Υπάρχουν προβλήματα από τη ρωσική πλευρά», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου, «ζητήσαμε από τους Αμερικανούς ομολόγους μας γραπτές εγγυήσεις (...) ότι οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν το δικαίωμά μας για πλήρες και ελεύθερο εμπόριο, οικονομία, επενδύσεις και τεχνικοστρατιωτική συνεργασία με το Ιράν».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κιργίζιο ομόλογό του.

Ανέφερε ότι η Ρωσία είναι προετοιμασμένη για τον τρίτο γύρο συνομιλιών, ισχυριζόμενος ότι το Κίεβο «επικαλείται δικαιολογίες» για να καθυστερήσει την συνάντηση.

Ο κ. Λαβρόφ είπε: «Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει νέες ημερομηνίες. Είμαστε έτοιμοι... από χθες το βράδυ για τον τρίτο γύρο».

Είπε, επίσης, ότι οι οργισμένες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν εμπνέουν αισιοδοξία για την τύχη των συνομιλιών», αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Λαβρόφ, αλλά μόνο αν οι διαπραγματεύσεις είναι «ουσιαστικής σημασίας».

Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης, ότι η Μόσχα ελέγχει πληροφορίες ότι οι ουκρανικές αρχές ενδέχεται να μην επιτρέψουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη της Μαριούπολης, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ